„[DEZ]ARHIVARE: performăns”, poveste cu imagini, la MȚR

afis dezarhivarePe 9 și 12 iunie, de la ora 20.00, va avea loc „[DEZ]ARHIVARE: performăns”,  la Sala Librărie (în spațiul inedit al expoziției-șantier „IMAGINEA-MARTOR”) de la MȚR, un spectacol în regia lui Alexandru Nagy.

Demers teatral colaborativ construit în jurul fotografiilor de arhivă, este un experiment inedit ce își propune dez-arhivarea neconvențională a fotografiilor vechi și explorarea subiectivității arhivei ca obiect socio-cultural. Din distribuție fac parte: Laura Borodan, Mădălina Dorobanțu, Claudia Ene, Danni Ionescu, Vlad Linta, Narcisa Mitroi, Liviana Murgoci, Marina Palii, Alina Tofan.

Spectacolul este produs de Teatrul Mignon, 8PT și TIP – Teatrul Independenților Profesioniști. Câte povești încap într-o imagine? este provocarea ce stă la baza creării acestui spectacol. „[DEZ]ARHIVARE: performăns” reprezintă un cumul de momente performative ivite din spontaneitatea actorului, tehnica jocului și prospețimea privirii ce se întretaie pentru a stârni expresivitatea discretă a unor imagini tăcute. Actorii au interacționat direct cu colecțiile Arhivei de Imagine MȚR și au explorat fondurile de fotografii vechi, au selectat imagini și au pornit în documentarea lor, iar la final le-au reinterpretat, creându-și propriile personaje.

„[DEZ]ARHIVARE: performăns” este despre poveștile nespuse ale imaginilor noastre, ale tuturor. Tineri actori, unii dintre ei studenți, alții aflați la debut, extrag în fața publicului povestea imaginilor găsite în Arhiva MȚR. Imaginile obligă la autenticitate și de aici și performăns, cuvânt pe care îl inființăm astăzi, aici, în fața voastră și împreună cu voi” a declarat regizorul Alexandru Nagy.

Arhiva de Imagine MȚR este (despre) privirea în care se întâlnesc privirile: o istorie a istoriilor, o memorie a memoriilor, o realitate a realităților sociale. Arhiva de Imagine a luat naștere ca un exercițiu muzeal ivit din dorința de a (de)construi o antropologie vizuală a cotidianului – fie el rural sau urban, trecut sau prezent – și reflectă căutările muzeului de la înființare și până astăzi, relatând universalitatea imaginii ca relație dintre sine și Celălalt.

„[DEZ]ARHIVARE: performăns” face parte din proiectul „IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativă” derulat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 17 aprilie – 15 noiembrie 2016.

Proiectul deconstruiește ideea conform căreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei și al realității sociale. „IMAGINEA-MARTOR” este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de <dezvățare> muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Proiectul explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală”.

Intrarea este liberă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.