Doamna noastră din Pascagoula

Viorica Marica

Textul participă la concursul „Cronicar de ocazie”, iar doritorii pot intra în cursa pentru un pachet de cărţi oferite de Editura Nemira, dacă trimit o cronică la adresa andromonica@yahoo.com.

Piesa Doamna noastră din Pascagoula de la Teatrul Mic, prezentată în premieră europeană, în regia lui Florin Fătulescu, este o piesă atractivă, lucrată cu grijă, profesionist, care merită văzută.

A house not meant to stand la noi cu titlul de Doamna noastră din Pascagoula, tradusă şi adaptată de Ioana Ieronim şi Rodica Fătulescu, este ultima piesă scrisă de marele dramaturg american Tennessee Williams în anul 1982, cu un înainte de moartea sa, după reţeta favorită întâlnită în toate scrierile sale, şi anume frământări, anguase, frustrări, cinism, la care se adaugă apoteotic frica de moarte şi de boală, de nebunie. Acestea sunt de departe obsesiile autorului, care l-au bântuit toată viaţa, sunt multe aspecte autobiografice în acest text. Piesa este o comedie neagră, o împletire ameţitoare a dramei cu comedia, o prezentare cu umor a unor situaţii tragice.

Este povestea unei moşteniri ascunse, a unui cuplu de bătrâni care trăiesc într-o casă în care sunt chinuiţi de “fantomele” trecutului, soţia nevrotică Bella McCorkle, cu rare momente de luciditate, este jucată magistral de marea actriţă Valeia Seciu, alături de soţul său Cornelius McCorkle, un bătrân bolnav care-şi doreşte cu patimă moştenirea soţiei sale, banii îi caută prin casă, pentru ai investi în propria campanie electorală, personajul este interpretat minunat de actorul Mircea Andreescu.

În piesă ne este prezentată întoarcerea fiului mai mic Charlie al celor doi bătrâni, împreună cu logodnica lui, dar şi vizitele vecinilor pentru a creia tipologii de personaje, care sub aparenşa politeţii ascund frustrări, depresii, nemulţumiri. Limbajul piesei este adaptat la cerinţele noastre cotidiene, la nevoile actuale de exprimare din România.

Cei doi mari actori sunt diamantele strălucitoare ale acestui spectacol de teatru. Alături de cei doi mari actori din distribuţie mai fac parte Oana Albu(Jessie Sykes), Radu Zetu (Charlie McCorcle), Avram Birău (Emerson Sykes), Valentina Popa (Stacey), Vitalie Bantaş (Ofiterul Bruce Lee), Petrică Moraru (Doctorul Crane), Ştefan Lupu (Chips), Radu Cristian şi Mircea Niţescu (Doi oameni din Foley).

Regizorul nu propune o abordare extravagantă, sau experimente futuriste, este o montare profesionistă, bine făcută, atentă, care te infioară, asupra universului filtrat de personalitatea lui T. Williams.

Decorul realizat de Ştefan Caragiu şi Liliana Cenean este încărcat, cu multe detalii, cu costume adecvate vremii, care au rolul de a introduce spectatorul în atmosfera Americii anilor 70-80, dar şi în universul creat de T. Williams, iar muzica semnată de Rodica Fătulescu completează şi reântregeşte interpretarea actorilor.

Realităţile sociale, politice, ale acelor vremuri de acum 30 de ani din America, de tipul criza economică, inflaţia galopantă, alegerile locale, sunt prezente acum în actualitatea din România.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.