Două premiere absolute la NETA

Ura. Nosferatu_3321Două premiere absolute vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015: „Ura, Nosferatu!” de Andrej Skubic, regia Simona Semenič , pe 29 august, ora 18.00, la Sala Mică de la TNB, şi „Chiril şi Metodiu, Who are you?!” de Jordan Plevneš, în regia Martin lui Kočovski, pe 2 septembrie, ora 20.00, la Sala Pictură.

Ambele coproducţii NETA sunt fidele scopului pe care prestigioasa reţea culturală fondată cu zece ani în urmă şi l-a propus încă de la înfiinţare: un dialog artistic între membrii ei, în spiritul unei culturi fără frontiere.

„Ura, Nosferatu!” se concentrează pe o problemă pe cât de rară pe atât de delicată: sindromul Dravet. Autorului (cunoscut scriitor, traducător şi dramaturg), cât şi regizoarei (şi ea dramaturg şi scenarist de succes)  subiectul piesei le este dramatic de apropiat în viaţa de zi cu zi. În poveste se amestecă planurile real şi imaginar se amestecă, sentimentul vinovăţiei îmbracă o multitudine de forme şi ne relevă sensuri neaşteptate. Piesa încearcă să ne familiarizeze cu suferinţele celor ce nu pot fi ca toată lumea, cel mai adesea neînţeleşi de cei din jur, excluşi de societate. Tema universală a piesei este vinovăţia care apare atunci când se întâmplă ceva ireparabil şi regretăm că nu am făcut mai mult pentru oamenii cu nevoi speciale.

Spectacolul este o coproducţie între Teatrul Naţional Sloven Nova Gorica, Teatrul Tineretului din Ljubljana şi Societatea culturală B-51 (Ex Ponto), Slovenia.

„Chiril şi Metodiu, Who are you?!” aminteşte de cei doi propovăduitori care au introdus civilizaţia slavă pe scena istoriei, alături de cea ebraică, latină şi greacă, supranumiţi „sfinții ocrotitori ai Europei”, cei cărora li se datorează şi traducerea Bibliei în slavonă.

Protagoniştii piesei lui Jordan Plevneš, contemporanii noştri, trăiesc la mare depărtare unul de altul, la două capete ale lumii: Chiril este profesor la Columbia University, iar Metodius – inginer specialist la Gazprom. O dramă aprigă de familie, care se desfăşoară între New York şi Siberia, ne trimite să medităm asupra condiţiei umane în aceste vremuri neliniştitoare. Este oare posibilă existenţa civilizaţiei iubirii şi a unităţii, din perspectivă locală şi globală, acum când orice speranţe sunt distruse rând pe rând? Răspunsul montării ne apare sub forma unei rugăciuni internaţionale, care se rosteşte în templul teatrului înălţat în 100 de minute, oriunde în lume. Creată în formă dramatică, în scopul salvării supravieţuitorilor – „Chiril şi Metodiu, Who are you?!”, piesa ne aminteşte un principiu sfânt al tragediei antice, potrivit căruia Arta este datoare să se adreseze tuturor şi fiecăruia în parte.

La realizarea spectacolului au contribuit Teatrul Naţional „Voydan Cernodrinski” din Prilep, Teatrul Mic de Dramă din Bitola, Ohrid Summer Festival din Macedonia, NETA NetWork, Teatrul Atelier Sfumato din capitala Bulgariei şi Kyklos Art Studio din Salonic, Grecia.

Spectacolele vor fi subtitrate în română și în engleză.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.