Dramaturgi români la Salonul de Carte de la Paris

La Salonul de Carte de la Paris, care se va desfăşura între 22 şi 25 martie 2013, la Porte de Versailles, România este ţară invitată de onoare. Cei mai importanţi scriitori români vor fi prezenţi în capitala Franţei cu acest prilej. Dramaturgia românească va fi reprezentată de Matei Vişniec, Valentin Nicolau, Nicoleta Esinencu şi Alina Nelega, autori ale căror piese sunt cunoscute la nivel naţional şi internaţional. Primii doi, Matei Vişniec şi Valentin Nicolau, sunt singurii dramaturgi români cu piese publicate la celebra Editură Lansman, specializată în carte de teatru.

În contextul în care cel mai cunoscut dramaturg francez al secolului XX, Eugène Ionesco, este de origine română, iar Matei Vişniec, scriitor bilingv, e cel mai jucat dramaturg român din Franţa, organizatorii Salonului de Carte de la Paris au decis să pună în evidenţă reprezentanţi de diverse facturi şi din generaţii diferite ai dramaturgiei de azi din România.

Criticul de teatru George Banu scria în prefaţa volumului „Les mystere des anges”, de Valentin Nicolau, apărut în 2009 la Lansman: „Pătrunzi în opera lui Nicolau ca într-un univers arhaic, reactiv, fără să-şi piardă cu toate acestea stranietatea, puterea de a ne rătăci şi de a ne îndepărta de reperele noastre. Univers obscur şi carnavalesc, univers în care contrariile îi păcălesc pe cititorii de acum, pe noi adică, plimbându-ne de la un registru la altul. Şi ne place să ne pierdem aici… Ne aruncăm în acest vârtej fără să părăsim nucleul ascuns, dorinţa supremă, paradoxul esenţial: a lăsa moartea însărcinată. O fiinţă porneşte în această aventură mai îndrăzneaţă chiar decât căutarea vieţii veşnice, pentru că în acest caz e vorba de fecundarea a ceea ce e de nefecundat, de fertilizarea a ceea ce prin definiţie e steril, de învingerea morţii transformând-o în femeie.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.