EDEN, un nou spectacol la 9 G

S. Valcu si V. DicuMarți, 15 martie, la ora 20.00, Sala Mică a Teatrului Național I.L. Caragiale din București va găzdui premiera spectacolului EDEN de Eugene O’Brien.

Producția face parte din prin Programul 9G la TNB, care continuă să sprijine artiștii tineri și a fost realizată prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, în colaborare cu U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” şi Ambasada Irlandei în România.

Cristina Giurgea semnează adpatarea piesei și regia, iar scenografie este creată de Alexandra Panaite şi Alexandra Constantin.

Distribuția este alcătuită din: Victoria Dicu, Silvian Vâlcu, Bianca Popescu, Dana Marineci, Oana Pușcatu, Silviu Mircescu, Rareș Andrici, Mădălin Mandin.

EDEN este rezultatul colaborării dintre Ambasada Irlandei (care a acordat o bursă unui masterand pentru a monta un text irlandez), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti şi TNB, spectacolul reprezentând examenul de master-regie al Cristinei Giurgea, la clasa Alexandru Darie și Ștefan Caragiu.

“EDEN este un spectacol despre singurătate. Singurătatea ca boală a sufletului omenesc. Billy şi Breda sunt prizonierii propriei lor singurătăţi. Deşi un cuplu, ei îşi trăiesc vieţile separat, fără să comunice, fără să se destăinuie, fără dragoste, fără mister. Ei devin un Adam şi o Eva din zilele noastre, locuitori ai unui paradis vetust în care se scufundă pe măsură ce timpul trece, bântuiţi de vise, fantezii şi amintiri, adâncindu-se în propria lor banalitate”, a explicat regizoarea Cristina Giurgea.

Eugene O’Brien este un tânăr actor şi dramaturg cu performanţe recunoscute în teatru, film şi televiziune. Cea mai de succes piesă a sa este EDEN, care vorbeşte despre singurătatea în cuplu şi disperarea determinată de lipsa încrederii în sine şi în celălalt, despre orgiile plictiselii născută din această disperare. Aparent, o poveste simplă, adică un el şi o ea, fiecare cu gândurile lui, cu proiecţia lui asupra iubirii de la început şi a lipsei de atracţie din prezent, dar, mai ales, cu dramele patului conjugal. Ea e grasă şi crede că aceasta este cauza rupturii dintre ei. Începe să se transforme în ceea ce era când s-au cunoscut, el observă, dar nu se poate opri, sau nu îşi mai doreşte să iasă din mirajul fantasmelor erotice şi al dorinţelor neîmpărtăşite.

O lume ameţitoare roieşte în jurul lor, cu petreceri, alcool, sex… într-o paradoxală noapte a conştientizării de sine. EDEN este o comedie despre tragedia singurătăţii sau tragedia unor oameni care devin comic de singuri, pentru că au ales să trăiască împreună.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.