„Electra“ lui Andriy Zholdak încheie NETA

Elektra_031Vineri, 4 septembrie, ultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti se va prezenta unul din cele mai aşteptate spectacole, „Electra“, produs de Teatrul Naţional din Macedonia.

Regizorul producției, cândva un copil teribil al regiei ucrainiene, astăzi unul din cei mai bine cotaţi artişti europeni, este Andriy Zholdak. Distins cu Premiul UNESCO (2004) pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei teatrale şi cu două premii Masca de aur (2014), în Rusia, artistul ucrainean a lucrat pe multe scene europene importante, din Rusia, România, Finlanda, Suedia, Elveţia, cunoscut fiind şi pentru teoriile sale privind înnoirea artei teatrale, pe care le-a expus în prelegeri şi ateliere internaţionale.

La baza acestui spectacol de 3 ore şi 30 de minute stă un text minimalist, în care substanţa tragediei antice se regăseşte în totalitate.

„Electra“ lui Andriy Zholdak porneşte de la tragedia crimei dintr-o familie regală, pe care o transpune în universul contemporan, cu intenţia declarată de a explora cruzimea adânc ascunsă în subconștientul omenesc.

„La un moment dat, în istoria țării noastre, a familiei sau a oricărui individ, cruzimea scapă brusc de sub control și se transformă într-o forță care-l controlează pe om“, observă Zholdak. „Dar, cât de profundă este oare cruzimea umană şi cu ce unitate ar putea fi măsurată?“

Spectacolul a primit patru dintre cele mai importante premii naţionale ale Macedoniei pentru anul teatral 2014: premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, premiul pentru cea mai bună regie şi două premii de interpretare, pentru rolurile Electra (Daria Rizova) şi Oreste (Aleksandar Gorgieski).

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.