Epilepsia live

Ce înseamnă performance-ul în arta contemporană ştim, dar nu putem da o definiţie. Înseamnă cam orice, cu precizarea că are nevoie de o justificare pe scenă sau în oricare alt spaţiu se petrece. Ştim că ajunge departe, că arta se reinventează de când s-a născut, e în necontenită căutare de conţinut, forme şi efecte.rita-marcaloIată un caz care, fireşte, a stârnit controversă. Artista Rita Marcalo din Marea Britanie intenţionează să-şi provoace o criză epileptică în performance-ul de 24 de ore “Involuntary Dances”, care exact asta îşi propune: să prezinte “epilepsia ca performance”. Fapt pentru care trebuie să apeleze la excesele interzise epilepticilor: să fumeze, să bea alcool şi multă cafea, să nu-şi ia medicamentele, să nu doarmă. Mesajul ar fi acela că adulţii care suferă de această boală sunt stăpânii propriului corp şi pot alege să facă ce doresc cu el… Să fie un mod extrem sau doar direct de a înţelege arta live? Artista merge pe ideea că în viaţă există lucruri mai înfricoşătoare decât o criză epileptică… Fără îndoială. Totuşi, cum rămâne cu publicul, cu mesajul performance-ului şi cu arta şi cu artistul? Să urmeze un infarct provocat în faţa camerelor de luat vederi în viitorul apropiat ?

Philip Lee, adjunct al Epilepsy Action, a sugerat plasarea unor avertismente pentru public, care să-i sfătuiască pe spectatori să nu încerce acelaşi lucru…

Pentru o prezentare şi un comentariu, accesaţi http://www.guardian.co.uk/stage/theatreblog/2009/nov/20/epilepsy-live-art-rita-marcalo.

50 de milioane de lire pentru modernizarea National Theatre

National Theatre Philips LogoDeşi suntem într-un an de criză, conducerea Teatrului Naţional din Londra va solicita alocarea unui buget de 50 de milioane de lire sterline pentru modernizarea clădirii National Theatre din oraşul de pe Tamisa, informează The Stage.

Potrivit master plan-ului dezvăluit într-o conferinţă de presă, principalele scopuri ale acestei iniţiative sunt dezvoltarea dimensiunii artistice a spaţiului şi îmbunătăţirea dotărilor pentru public. Modernizarea va avea în vedere crearea unui noi centru de învăţare, reamenajarea foaierului şi construirea unui bar nou. De asemenea, se vor amenaja mai multe spaţii destinate atelierelor, astfel încât spectatorii să poată avea acces la ce se întâmplă în spatele scenei. Planul prevedere mijloace de limitare a consumului de energie electrică şi utilizarea de materiale ecologice, care să ţină pasul cu schimbările ce au avut loc în capitala Marii Britanii în ultimii ani.

De remarcat că în stagiunea 2008-2009 încasările teatrului au fost mai mari cu 465.000 de lire sterline decât în stagiunea anterioară, ceea ce îi permite instituţiei să autofinanţeze o parte din proiect.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.