„…ESCU” vine la Teatrul Mic

Teatrul Mic prezintă miercuri, 7 martie, ora 19.00, în Sala Atelier, a doua premieră a anului 2018, spectacolul …ESCU de Tudor Mușatescu, în regia și versiunea scenică a lui Doru Ana.

Ovidiu Niculescu, Dan Condurache, Adriana Șchiopu, Doru Ana, Ana Bart, Vlad Corbeanu, Irina Rădulescu, Radu Zetu, Ana Bianca Popescu, Sergiu Fleșner, Beatrice Peter, Petre Moraru, Avram Birău, Mihai Mitițescu, Ciprian Chiricheș/Cătălin Bucur.
Ștefan Caragiu  este creatorul decorului, iar costumele au fost realizate de Liliana Cenean.  Muzica originală îi aparține lui Ovidiu Niculescu.

Descendent al lui Caragiale și unul dintre reprezentanții comediei românești interbelice, Tudor Mușatescu, a scris piesa …ESCU în continuarea acțiunii din Titanic Vals. Premiera absolută a spectacolului avut loc în urmă cu 85 de ani, la data de 11 decembrie 1933, pe scena Teatrului Național.

Comedia prezintă moravurile vieții politice din perioada interbelică, în special lupta avidă pentru putere a personajului principal, Decebal Necșulescu, cu scopul de a obține, cu orice preț, un post-cheie în Guvern. Spectacolul pune în evidență actualitatea textului scris de Tudor Mușatescu, demonstrând că, deși a trecut mult timp de la data scrierii piesei, moravurile lumii politice au rămas aceleași, anunță Teatrul Mic.

Pentru a observa de unde își extrage substanța comică această piesă, este necesară o incursiune în viața socială a epocii. Astfel, pentru un Parlament cu mult mai multe fotolii, pentru Ministerele care se succed într-un ritm extrem de rapid și mai ales pentru o organizare birocratică mult mai vastă decât până la Primul Război Mondial, erau chemați la putere oameni precum Decebal Necșulescu, care – asemeni lui Rică Venturiano – pretindeau că sunt reprezentanți ai „poporului” sau a ceea ce Caragiale numea „dictatori ai vorbei”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.