Expoziția „Lumea lui Purcărete” deschide FNT 2015

purcareteCea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Teatru va avea loc mâine, 23 octombrie, în „Lumea lui Purcărete”, o expoziție de fotografie amenajată în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național din București.

Zece expoziții eveniment vor fi deschise publicului pe durata Festivalului Național de Teatru, în cadrul cărora publicul va putea descoperi în egală măsură fotografia, obiectele decorative, grafica, instalaţiile tridimensionale, arta media, scenografia și afişul. Vor exista patru expoziţii de instantanee şi fotografii inedite dedicate memoriei teatrului românesc în care vor fi readuse în amintire mari nume ale scenei precum: Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum.

Spectatorii care vor trece prin foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti vor avea ocazia să intre în universul mai puţin cunoscut, personal, al regizorului Silviu Purcărete printr-o expoziţie de 70 de fotografii realizate de acesta în anii din urmă și expuse acum în premieră absolută.

Actorul Horațiu Mălăele va fi prezent și el cu expoziţia „Graficaturi”. Tehnica rapidă şi precisă a graficii sale va putea fi admirată în colecţia de nuduri şi portrete expuse publicului în foaierul Teatrul Naţional din Bucureşti. Vernisajul expoziţiei „Graficaturi” va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Expoziţia „Comedia Remix”, realizată cu colaborarea Teatrului de Comedie din Bucureşti, propune o reconstituire (1960-1990) a istoriei acestui teatru, permanent îmbogăţită de prezenţa, în timp, a unor personalităţi marcante ale scenei. În locul unei perspective istorice, documentative, curatoarea Cristina Modreanu, expert în artele spectacolului și autoarea scenografiei expoziţiei și a conceptului video, Maria Drăghici, artist vizual, au accentuat pentru „Comedia Remix” dimensiunile personal-subiectivă, confesivă și participativă, prin intervievarea actanţilor din istoria teatrului românesc. Expoziţia „Comedia Remix” va fi deschisă pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru în foaierul Teatrului de Comedie, Sala „Radu Beligan“.

O uşă imaginară se va deschide spre universul scenografic prin expoziţiile „Rădăcini” şi „Libertate”, care reprezintă o reconstituire a standului României la Cvadrienala de scenografie de la Praga din 2015 şi care va putea fi vizitată la Teatrul Odeon. Ediţia din iunie a Cvadrienalei a avut ca temă principală „Share space: Music Weather Politics”, reunind 78 de ţări. România a răspuns acestor provocări artistice prin două initiaţive: mai întâi „Rădăcini” – expoziţie care prezintă o succesiune de imagini de copaci legendari din ţara noastră și fascinanta lor poveste. Fotografiaţi în timpul nopţii şi filmaţi în timpul zilei cu un aparat fix în mişcare, copacii au fost obiectivul artistic al unei acţiuni desfăşurate vreme de doi ani. Tema României, Roots / Rădăcini (propusă de comisarul de ţară Ştefania Cenean), surprinde teatralitatea realului şi mizează pe forţa nevăzută a rădăcinilor copacilor bătrâni, martori tăcuţi a ceea ce au cunoscut. Autorul fotografiilor este artistul vizual Florin Ghenade. Împreună cu doctorandul în scenografie Cristian Stănoiu, Ghenade a selecţionat şi filmat copacii martori ai momentelor politice. Imaginile copacilor se completează în mod firesc cu siluete de lemn vechi pe care se regăsesc chipurile unor mari duhovnici români oprimaţi de puterea comunistă pentru ţinta lor morală.

Cât privește secţiunea dedicată studenţilor la scenografie a Cvadrienalei de la Praga, ea a fost reprezentată prin expoziţia „Libertate”, semnată de Bianca Vesteman, studentă la Master în cadrul UNATC „I.L.Caragiale“ București. Lucrările realizate prin tehnici de videomapping, integrate în cele trei machete de lucru prezentate, redau spectacolele imaginare create pe baza unor texte semnate de William Shakespeare și Elmer Rice, având la bază un concept regizoral-scenografic modern, în contrast cu spaţiul expoziţional al standului – auster şi rece, creat, de asemenea, de Bianca Vesteman.

Vernisajul expoziţiilor „Rădăcini” şi „Libertate” va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.