Extremiștii pun la zid un spectacol în Franța

Extremisti FrantaUn grup de musulmani extremiști și câțiva catolici revoltați, aceștia sunt, potrivit cotidianului „Le Figaro”, autorii unui protest ce era să se transforme într-un act de cenzură în plină eră a pluralismului. Câteva zeci de oameni au protestat împotriva trupei de teatru Kumulus din Angers, oraș din vestul Franței, aflat la aproximativ 300 de kilometri de Paris. Spectacolul „Les Squames”, pe un text de Barthélémy Bompard, realizat și interpretat de trupa Kumulus din localitate, a declanșat o dispută aprinsă în timpul Festivalului Accorche-Coeurs.

În urmă cu zece zile, la o jumătate de oră după ce în Place de la République a început prima reprezentație, actorii au fost întrerupți de un grup gălăgios de musulmani care l-au obligat pe directorul evenimentului să sune la poliție și pe primar să anuleze toate reprezentațiile spectacolului „pentru a se evita alte răbufniri”.

Potrivit realizatorilor, producția „Les Squames” urmărește să pună în discuție felul în care omul de azi se raportează la celălalt. Umanoizi cu trupuri înnegrite care se comportă ca niște primate stau închiși într-o cușcă, iar corpurile carbonizate sunt o trimitere evidentă la exponatele din muzeele de etnologie. Spectacolul este conceput să aibă loc în aer liber, în spații deschise, iar trecătorii devin un fel de gardieni ai straniilor creaturi închise. Aceasta a fost intenția artiștilor. Și, cum era de așteptat, ea nu a fost deloc pe placul tuturor.

Prima reprezentație a fost întreruptă și municipalitatea a decis excluderea spectacolului din festival. Trupa Kumulus a protestat împotriva hotărârii, în numele democrației și al dreptului la liberă exprimare. „Am fost întrerupți de vreo 10-12 persoane lipsite de orice deschidere, nu departe de atitudinea obscurantistă. Și tensiunea a crescut. Nu e vina publicului, ci mai degrabă a primarului, care nu a știut să rezolve situația. S-a trezit într-o situație din care nu știa să iasă. Acum a fost vorba de trupa Kumulus, mâine va fi vorba despre un spectacol de dans etc. Ne confruntăm cu o gravă problemă socială”, a comentat Barthélémy Bompard, coordonatorul trupei și autorul piesei.

Primarul speriat s-a mai îmblânzit și, poate și pentru că celelalte trupe invitate la festival și-au declarat solidaritatea cu trupa din localitate, amenințând că nu-și vor mai susține spectacolele, dacă nu se revine la o stare normală de lucruri, a hotărât că producția care i-a îngrozit pe catolicii și musulmanii fervenți se poate juca. Kumulus a putut susține o reprezentație, dar nu așa cum a fost conceput spectacolul, adică în aer liber, ci în sala Forum du Quai.

Barthélémy Bompard, care a înființat trupa în 1986, a afirmat că acest spectacol are exact scopul de a vorbi despre rasism, despre alteritate și despre lipsa de deschidere. Dar spectatorii care au întrerupt reprezentația în Place de la République la Angers i-au acuzat pe artiști exact de rasism. Și o mână de oameni dintre cei 250 000 de spectatori care au venit la festival a reușit să convingă municipalitatea că spectacolul trebuie interzis.

Însă neînțelegerea e departe de a-l speria pe Barthélémy Bompard, care nu se află la primul spectacol provocator. Dimpotrivă. Artistul lucrează acum la un spectacol intitulat „Naufrages”, care promite alte provocări pentru societate. Este exact ce trebuie să facă teatrul, poate azi mai mult decât niciodată, au declarat la unison specialiștii în politici culturale din Franța. Iar „Les Squames” n-a făcut decât să-și îndeplinească funcția de a deschide o dezbatere despre aspecte acute din societatea contemporană.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.