Facebookult-ura

Simona Flueraru

Nu tot ce zboară pe Facebook se mânâncă sau, altfel spus, nu orice apare pe Facebook merită creditat ori luat prea în serios. Sau, mă rog, dacă eşti scutit de la viaţa reală (deşi probabil unul dintre criteriile pentru acceptarea sau păstrarea unei prietenii virtuale, întru pildă, poate fi împrumutat din viaţa reală, şi anume bunul simţ) sau trăieşti exclusiv în virtual, poţi face din Facebook un mod de viaţă.

De asemenea, poţi bănui că o campanie intensă pe Facebook, în favoarea unui competitor politic, îi poate aduce acestuia un câştig real. Desigur, credibilitatea şi simpatia obţinute din altă sferă de activitate sau de vieţuire decât cea politică – în acest caz – te pot determina şi să crezi că, supralicitându-le, poţi conduce o astfel de campanie sau că te poţi erija într-un soi de lider universal. Ceea ce nu este neapărat grav. Cu toţii beneficiem de dreptul la libertatea de exprimare. Şi de informare. Mai mult, conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 11 alineatul (2) „libertatea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate”. Ceea ce este grav însă, este un anumit tip de înverşunare celebrat pe Facebook. Y compris gargara sângeros-agresivă şi trivială care se naşte mai ales în contextul unor chestiuni politice şi al cărei parcurs a devenit deja predictibil: prieteni decapitaţi virtual, scris nervos, descalificarea şi amendarea dură a celor au avut indecenţa unei opinii diferite.

În ceea ce mă priveşte, prefer relaxarea şi umorul neviciate ale prietenilor celebri sau mai puţin celebri, chiar în abordarea unor teme mai delicate, şi mă bucur de accesul facil la un anumit tip de informaţii.

Dumneavoastră alegeţi însă ce vă place, citaţi din Coelho dacă doriţi, but stay cool!

PS. Globe anunţă pe (şi) Facebook lansarea unui concurs pentru ocuparea unui post vacant de coordonator artistic şi de asistent al directorului artistic (link direct la site-ul oficial: http://www.shakespearesglobe.com/about-us/opportunities/job-vacancies). Anyone?

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.