Familia lui George Banu, din apartamentul din strada Rivoli

lansare_parisul-personalDuminică, 23 octombrie, de la ora 16.00, la ceainăria Cărturești Verona, Editura Nemira lansează, în cadrul Festivalului Național de Teatru, volumul al treilea din seria „Parisul personal” de George Banu, cu fotografii de Mihaela Marin, intitulat „Familia din Rivoli 18”, apărut în colecția Yorick. După „Autobiografie urbană” și „Casa cu daruri”, acest al treilea volum întregește seria dedicată Parisului de scriitorul și teatrologul George Banu.

Alături de autor, invitați la eveniment vor fi Marina Constantinescu, directoarea FNT, Mihaela Marin, autoarea fotografiilor și Monica Andronescu, coordonatoarea colecției Yorick.

Prezentarea volumului va fi însoțită de proiecții cu imagini surprinse de Mihaela Marin în apartamentul din strada Rivoli, din Paris.

„Am fost lipsit, dar nu frustrat, de frați, surori, veri – n-am avut decât părinți, bunici și soție. O lume restrânsă ce presupunea relații precise și evita încâlceala rudelor cu conflicte, pasiuni, iubiri sau, cel mai adesea, decepții repetate…  de accea nici n-am strigat ca Gide „familii, va urăsc”, dar nici „familii vă iubesc”. Familia am preferat să mi-o aleg, să mi-o inventez, ca o construcție proprie, ca o creație solitară, ca un acompaniament imaginar”, așa își începe George Banu povestea în cel de-al treilea volum dedicat Parisului, orașul care l-a adoptat în urmă cu patru decenii. „E motivul pentru care mi-am descoperit înrudiri neașteptate și mi-am format o familie de proximitate, o familie nu moștenită, ci aleasă. I-am fost demiurgul improvizat și, totodată, beneficiarul consolat. O familie creată în timp, prin jocul hazardului și al ocaziilor sesizate din plăcerea de a integra de fiecare dată un nou membru comunității nesupuse legii sângelui, ci doar asocierii afective. Astfel s-au creat rețele interne și, progresiv, s-a constituit un arbore genealogic. Încerc aici să-l revizitez, pornind de la prezent către origini nu imemoriale, ci reperabile, identificabile, origini recunoscute printr-un portret de persoanj și un loc personalizat.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.