Felix Alexa a pus în scenă „Pelicanul” la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

pelicanulSpectacolul „Pelicanul” de August Strindberg a fost pus în scenă de Felix Alexa la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, având premiera la sfârșitul acestei luni, pe 27 și 29 februarie, de la ora 20.00.

După „Domnișoara Julie”, spectacol pus în scenă în urmă cu câțiva ani la Cluj, Felix Alexa revine pe scena Teatrului Maghiar de Stat cu această nouă producție după o piesă a celebrului dramaturg nordic. Din distribuție fac parte actorii Imola Kézdi, Zsolt Bogdán, Éva Imre, Péter Árus și Melinda Kántor.

Regizorul a declarat că „Pelicanul este o piesă mult mai puțin realistă decât Domnișoara Julie, fiind caracterizată, cu precădere, de senzațiile vizuale și senzuale”. Strindberg are, în opinia lui Felix Alexa, o viziune violentă asupra familiei și a omenirii, lucru care îi conferă actualitate chiar și în 2016. Această violență este totodată una poetică, personajele fiind în același timp odioase și sublime. Regizorul a precizat că a conceput spectacolul Pelicanul ca un fel de muzică a senzațiilor, a sentimentelor personajelor.

Felix Alexa a subliniat că a avut norocul să lucreze cu o echipă de actori care au avut curajul să riște, să intre în această zonă sinistră a piesei. A juca Strindberg – a precizat el – „e ca și cum ai dansa pe o muchie de cuțit, pe marginea prăpastiei, acolo unde în fiecare clipă poți să cazi.”

Decorul este semnat de Carmencita Brojboiu și se dorește un personaj în sine, o instalație înghețată, înțepenită, în contrast cu jocul intens al actorilor, un spațiu în care povestea pare că se repetă la infinit.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.