Felix Alexa, în programul „Regizori mari pe Bulevard”

Foto: Maria Ștefănescu

Programul „Regizori mari pe Bulevard” îl readuce pe Felix Alexa la Teatrul Nottara după treisprezece ani. A montat la teatrul de pe Magheru spectacolele „Hora iubirilor” de Arthur Schnitzler, în 2002, și „Leonce și Lena” de Georg Büchner, în 2004, la Sala George Constantin. Pentru întoarcerea la Teatrul de pe Bulevard, regizorul a ales comedia „Totul e relativ” a cunoscutului dramaturg britanic Alan Ayckbourn, în traducerea Irinei Velcescu. Scenografia este semnată de Andrada Chiriac, iar muzica, de Alexei Țurcan. Din distribuție fac parte Catrinel Dumitrescu (Sheila), Constantin Cotimanis (Philip), Gabriel Răuță (Greg) și Raluca Gheorghiu (Ginny). Primele spectacole vor avea loc în 12 și 13 mai, la Sala Horia Lovinescu, ora 19.00. Reprezentația din 21 mai, ora 17.00, face parte din programul aniversar Nottara ’70.

„Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzația că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorința de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu”, a declarat Felix Alexa. „Și asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în Totul e relativ nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz și situațiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ține de relativitatea și fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relațiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristețe profundă. Tristețea ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viață… e relativ.”

Sir Alan Ayckbourn s-a născut în 1939 și este un prolific dramaturg şi regizor britanic. A scris peste șaptezeci de piese și a fost, între 1972 şi 2009, directorul artistic al Teatrului Stephen Joseph din Scarborough, unde au fost jucate în premieră aproape toate piesele sale. Peste patruzeci dintre acestea au fost jucate, ulterior, la teatre din West End, la Royal National Theatre sau la Royal Shakespeare Company. Piesele lui A. Ayckbourn au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi şi se joacă pe scenele din întreaga lume. Zece dintre ele au fost montate şi pe Broadway. Prima lui piesă de mare succes, Relatively Speaking, a intrat, în 1969, în repertoriul de la Duke of York’s Theatre.

În 1997, Alan Ayckbourn a fost înnobilat de către regina Elisabeta a II-a, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului britanic. Sir Ayckbourn a continuat să scrie şi să-şi pună în scenă propriile piese. Cu fiecare nou text, şi-a consolidat reputaţia, rămânând unul dintre marile nume ale teatrului contemporan. Alan Ayckbourn a câştigat numeroase premii, printre care şapte distincţii acordate de publicația londoneză Evening Standard și un Premiu Tony.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.