FestCo 2015, aproape de start

afis festCO 2015 RGBCea de-a XIII-a ediție a Festivalul Comediei Românești – festCO, organizat de Teatrul de Comedie în parteneriat cu Primăria Municipiului București, va avea loc în perioada 23- 31 mai.

Timp de nouă zile, vor fi prezentate spectacole în secțiunea IN, a cărei selecție a fost realizată de criticul de teatru Maria Zărnescu. În concurs cele mai bune producţii pe texte de comedie românească din întreaga ţară, care au avut premiera în 2014. De asemenea, festivalul cuprinde și o secțiune OFF în care sunt prezentate spectacole din sectorul independent, spectacole de teatru pentru copii şi tineret şi spectacole câştigătoare la festivalurile de teatru pentru liceeni, precum și evenimente în aer liber (pe str. Poştei) care vor începe la ora 21.30: proiecţie de filme româneşti de comedie, concert, spectacol de improvizaţie, street art.

Laboratorul de comedie – workshop de scriere dramatică desfăşurat în parteneriat cu Drama League New York se va desfășura în aceeași perioadă, iar textele câştigătoare la Concursul de Comedie Românească, ediţia a X-a, 2015, vor fi prezentate în cadrul unui spectacol-lectură.

O proiecţie documentar şi lansarea catalog expoziţie Comedia REMIX, proiect care îşi propune să readucă în atenţia publicului momente marcante din istoria Teatrului de Comedie, realizat de Cristina Modreanu şi Maria Drăghici, este, de asemenea, inclusă în programul celor nouă zile. FestCo nu lasă deoparte nici producțiile de succes, urmând ca în cadrul ediției din acest an să prezente două dintre cele mai longevive spectacole ale Teatrului de Comedie – „Poker” (200 de reprezentaţii) şi „…escu”. Ambele vor fi celebrate printr-o mini-expoziţie de fotografii şi cronici.

Festivalul se va deschide sâmbătă 23 mai, ora 18.00, pe scena aflată în fața Teatrului de Comedie, cu un moment inspirat de tematica ediţiei din acest an. Spectatorii sunt invitaţi să vizioneze în continuare, în sediul Teatrului de Comedie, spectacolele „(N)AUM” – texte de Gellu Naum, regia Mariana Cămărășan, coproducţie UNTEATRU şi Teatrul Metropolis şi „La vita e bella” de Radu F. Alexandru, regia Vlad Cristache, producţie a Teatrului de Comedie.

Festivalul se va încheia duminică 31 mai cu Gala festCO în cadrul căreia vor fi decernate premiile festCO, ediţia a XIII-a, al cărei juriu este format din Sanda Manu, regizor și președinte al juriului, actrița Coca Bloos, actorul Paul Chiribuță, scenografa Nina Brumușilă și criticul de teatru Monica Andronescu. De asemenea, în cadrul galei vor fi decernate şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a X-a, 2015. Va urma vernisajul expoziţiei de fotografii realizate de Emanuel Tânjală – „Hai la gard! – Siliştea Gumeşti 2014”.

Festivalul Comediei Româneşti – festCO a fost înfiinţat în 2003 și are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

Tematica ediţiei a XIII-a stă sub semnul superstițiilor și a antinomiei noroc-ghinion.

Festivalul se va încheia cu spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, text scris de Cătălin Ştefănescu după romanul „Moromeţii” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, producător Teatrul Act.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.