Festivalul de la Avignon, amenințat de grevă

festival avignon - CopyCel mai cunoscut festival de teatru din Franța, precum și alte festivaluri de vară riscă să nu mai aibă loc anul acesta din cauza unei greve anunțate de personalul tehnic din instituțiile de spectacol, anunță RFI. Vineri, 20 iunie, sindicatele din domeniu au informat cu privire la intenția de a intra în grevă la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, sindicatul francez CGT-Spectacle are în plan o grevă pentru ziua de 4 iulie, când ar urma să înceapă ediția din 2014 a Festivalului de Teatru de la Avignon.

Fenomenul a fost urmărit de presa franceză în ultimele două săptămâni, conflictul iscându-se din cauza nemulțumirii exprimate de staff-ul tehnic al instituțiilor de spectacol („intermittents“), dar și al industriei cinematografice sau de televiziune din Franța, angajați al căror număr se ridică la 250.000 de mii. Nemulțumirea acestei categorii, care beneficiază de remunerație în perioadele în care nu lucrează, a fost pricinuită de o înțelegere făcută în luna martie între unele sindicate din domeniu și guvernul francez privind impozitul pe venit. Din cauza remunerației primite pentru perioada de vară, angajații din structurile tehnice trebuie să plătească impozite mai mari.

Prim-ministrul francez Manuel Valls a refuzat să anuleze hotărârea, însă a anunțat joia trecută că statul va suporta diferența de impozit până se va ajunge la consens. Cu toate acestea, angajații nemulțumiți continuă să preseze autoritățile, atitudine care a dus deja la anularea unor spectacole în mai multe festivaluri și la proteste exprimate în public la începutul unor reprezentații.

Luni, 16 iunie, zeci de manifestanți au demonstrat în centrul Parisului, pornind într-un marș de la Muzeul Luvru spre câteva teatre importante și scandând lozinci critice la adresa guvernului. Printre ei s-au numărat susținători din rândul creatorilor, artiști de la Comedia Franceză și de la Théâtre du Soleil. În ziua următoare li s-au alăturat protestatari din alte orașe, printre care Lyon sau chiar Avignon, care urmează să găzduiască o ediție a festivalului care l-a consacrat și pentru care s-au vândut deja peste 32.000 de bilete.

Deși apele nu s-au liniștit deloc și criza a luat proporții, în așteptarea unei soluții, Greg Germain, coordonator al secțiunii Off de la Avignon și președinte ale Asociației Festival & Companies, a anunțat că desfășurarea spectacolelor și a altor manifestări artistice va fi asigurată în perioada 5-27 iulie, potrivit unui interviu publicat în cotidianul „Le Figaro“, în care se subliniază și eforturile conducerii secțiunii In de a asigura derularea tuturor producțiilor de la secțiunea Off.

Miercurea trecută însă stafful tehnic de la aceasta din urmă a anunțat că e posibil să recurgă la grevă, în cazul în care se va confirma noua convenție asupra asigurării de șomaj. Olivier Py, directorul secțiunii In, a estimat, potrivit aceleiași publicații, că, într-o asemenea eventualitate probabil că ediția din 2014 a festivalului se va anula.

De altfel, precedentul există. În anul 2003, când personalul tehnic a intrat în grevă, Secțiunea In a fost suspendată, iar 87,4% dintre companiile prezente în Off au susținut reprezentații pe tot parcursul festivalului.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.