Festivalul de la Sibiu, prin ochii spectatorilor

sibiu2_396x297Ca în fiecare an la Sibiu, revista Yorick a realizat în primele trei zile de festival o mică anchetă în rândul spectatorilor care au luat parte la diverse evenimente indoor sau outdoor, opinii luate la cald, la sfârşitul unor spectacole sau pur şi simplu pe stradă, în parcul Sub Arini sau la o terasă. Sibieni sau vizitatori, invitaţi la festival unii din străinătate, alţii din România, ne-au oferit câteva cuvinte despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care împlineşte 20 de ani.

Ileana, 23 de ani

Sunt fericită că am putut să văd spectacolul „Circa”, n-am mai văzut niciodată aşa ceva. Nu era vorba doar de acrobaţie acolo, ci de o extraordinară disciplină a corpului tradusă în mişcări artistice. Iertaţi-mă nu ştiu dacă spun bine ce spun, sunt pur şi simplu răvăşită şi asta e prima impresie. Sunt din Sibiu şi vin de vreo patru ani aşa, consecvent la spectacolele din festival, ba pot să spun chiar că-l aştept că se mai animă oraşul. Plus că ai prilejul să vezi aşa ceva. Absolut extraordinar. Nu ştiu cum vor fi spectacolele din celelalte zile, dar pentru mine ăsta a fost o revelaţie.

6 P1010393_410x307Martin, 37 de ani

Sunt la Sibiu prima oară, dar pot să spun că e un oraş superb. Eu vin din Germania. Am nimerit întâmplător în timpul Festivalului şi mi-a plăcut ce-am văzut prin Piaţa Mare şi peste tot. N-am fost la niciun spectacol încă, dar sper să ajung până la sfârşitul săptămânii. Însă pot să spun că atmosfera de aici face toţi banii.

Oana, 27 de ani

Da, am venit special pentru Festival, mi-am rezervat o cameră la o pensiune acum ceva vreme pentru că altfel nu mai găseşti în perioada asta, ştiu din alţi ani, şi mi-am luat bilete cam la tot ce-am vrut să văd. Mi se pare incredibil să poţi să vezi asemenea spectacole cu asemenea preţuri, 20 de lei… Şi apoi, tot oraşul e o splendoare, chiar şi când plouă, ca acum, şi ne adăpostim sub chestia asta. Merită să vii aici, e o vacanţă foarte frumoasă, chiar dacă la pensiune e relativ scump. Adică eu am reuşit să găsesc o cameră mai depărtişor de centru, cu 120 de Con Vegas Club ogni giocatore puo entrare nel mondo del casino on line sicuro, grazie al rispetto della normativa comunitaria in materia e grazie al rispetto della trasparenza. lei pe noapte. Până acum cel mai mult mi-a plăcut Sasha Waltz, adică mie îmi plac spectacolele de dans şi îmi doream de mult să văd ceva făcut de ea. Şi mi-a mai plăcut la nebunie „Un tramvai numit Popescu”, pentru că e o experienţă aproape dincolo de teatru, călătoria cu tramvaiul, cimitirul, drumul ăla superb spre Răşinari. Şi, a fost un noroc că m-am putut urca în tramvaiul ăla, mi-a pus cineva o pilă, că biletele sunt foarte puţine şi vin mulţi străini şi invitaţi… Şi, o să râdeţi, dar mi-a plăcut tare şi focul de artificii.

Adela, 42 de ani

Primul spectacol pe care l-am văzut în Festival anul ăsta a fost o dezamăgire. Mă refer la „Totul va fi bine”. A fost ales aiurea. Nu era potrivit pentru deschidere şi am vrut să plec la un moment dat, dar am rezistat cu greu până la sfârşit. Nu înţeleg de ce să aduci aşa ceva, poate de dragul diversităţii, dar eu recunosc că de câte ori văd aşa ceva, şi am mai nimerit şi în alţi ani pe la astfel de meteoriţi, mă întreb nu cine şi de ce face asemenea spectacole, că asta se înţelege, fiecare se manifestă cum poate, dar mă întreb cine şi de ce să cumpere asemenea spectacole… În rest, aşteptăm să vedem ce-o mai fi, că nici cel pe care l-am văzut acum, al Sashei Waltz nu m-a dat pe spate. E bine făcut, e riguros, e multă tehnică, dar parcă e sub ce m-am aşteptat să fie, parcă lipseşte ceva. Să vedem „Divina Comedie”, că toată lumea zice că ăla o să fie cel mai tare. Vorbim după…

Dan, 40 de ani

Am venit cu fetiţa să-l vedem pe Magician. Nu ştiam cum o să reacţioneze, dar văd că e fericită maxim. Uitaţi-o, e cea cu rochiţa verde, o cheamă Irina. Ce să vă spun? Îmi place când e festivalul că vin foarte mulţi oameni la Sibiu, ai o senzaţia de-asta de sărbătoare. Nu am fost la alte spectacole până acum, am venit la domnul Râlea că ne place de mult şi copiii sunt încântaţi că ştie să se joace cu ei. Şi e frumos aici în parc dimineaţa. O să mergem după amiază prin Piaţa Mare, că am auzit că sunt super trupele astea de stradă şi poate vedem ceva frumos. În alţi ani au fost chestii cu foc, pe macarale, ceva deosebit. Să vedem cum o să fie şi acum.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.