Festivalul Tânăr de la Sibiu îi aduce pe adolescenți la teatru

profuPrima ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu s-a deschis la Sibiu în ultima zi a lunii septembrie și, până pe 4 actombrie, la Teatrul Gong vor avea loc workshopuri și spectacole de teatru, dans și muzică în secțiunile copii/kids și tineri/youth, susținute de artiști din șase țări.

Festivalul cuprinde două secțiuni. Una, dedicată copiilor, care include în premieră, la Sibiu, un spectacol adresat celor cu vârsta sub 3 ani. „Cucu bau!” este un spectacol produs de Teatrul Baj din Polonia ce se adresează atât copiilor, cât și părinților. De asemenea, copiii de peste cinci ani vor putea descoperi aventurile lui Aladin într-un spectacol de animaţie cu proiecţii 3D, creat de Trupa Arcadia din Oradea. Dansatorii francezi de la Act2 vor prezenta spectacolul „Miravella”, o fabulă fantastică povestită prin dans. Tot în cadrul acestei secțiuni, Márkus Puppet Theatre din Ungaria vor prezenta istoria zborului printr-un spectacol de animație cu păpuși și obiecte („Pot să zbor!”), iar cei de la Thalias Kompagnons din Germania vin la Sibiu cu un spectacol despre locurile magice din poveștile vechi („Ce face culoarea roșie?”). Actorii spanioli de la Trukitrek prezintă două comedii ce au la bază tehnica păpuşii animate (jumătate om, jumătate păpuşă): „Hotel Crab” povestea unui jaf petrecut în miez de noapte.

Cea de-a doua secțiune, dedicată tinerilor, aduce la Sibiu spectacole care pun în discuție probleme importante ale momentului. „Profu de religie”, un spectacol care s-a născut dintr-un laborator de creație la care au participat dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actorii Teatrului Național din Craiova, vorbește despre relaţiile dintre profesori, părinţi şi adolescenţi.

Spectacolul „Pisica verde” a obţinut trei premii la Gala Tânărului Actor Hop 2013 și spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. Spectacolul lui Ferenc Fehér de la M Studio, Kampf este o incursiune coregrafică în zona puterii şi manipulării, a „echilibrului” între dominator şi dominat, a relaţiei între grup şi individ, ce îl aduce pe scenă pe Levente Orbán, iar Ada Milea aduce la Sibiu celebrul „Apolodor” – un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum.

Paul Mureșanu, câștigător al trofeului pentru cel mai bun film de animație la Festivalul Filmul de Piatra 2014, va vorbi despre „Anima în Animație” într-un atelier despre desenul animat, ce va avea loc vineri, 2 octombrie, ora 11:00, la Librăria Habitus.

De asemenea, pe lângă spectacole va avea loc un „Atelier de teatru imagine și teatru forum”, un workshop derulat zilnic pe perioada festivalului de la orele 10:00 și 16:00, coordonat de regizorul Lorand Maxim.

Prețul unui bilet este de 10 lei, tarif unic. Pentru biletele achiziționate în rețeaua Eventim se percepe un comision de 10%.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.