Filmul „Zi că-ți place!”, cenzurat la TVR

Zi ca-ti place - foto3

Regizorul Cornel Mihalache si actrița Meda Victor la filmări…

După ce a fost prezent în grila de programe a TVR și anunțat prin comunicate de presă, filmul „Zi că-ți place!”, în regia lui Cornel Mihalache, după un text de Valentin Nicolau, a fost brusc scos din programul zilei de luni 3 noimebrie. Difuzarea era programată la ora 20.10, conform unui comunicat de presă trimis ieri, 31 octombrie, la ora 15.09, de către departamentul de PR și Comunicare al TVR. „Telespectatorii pot revedea luni, 3 noiembrie, de la ora 20.10, la TVR 2, TVR HD și online pe TVRplus.ro, filmul „Zi că-ţi place!”, realizat de Casa de Producție TVR anul trecut, după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache.”

Valentin Nicolau și Cornel Mihalache au dat în această dimineață publicității un comunicat-protest prin care se precizează că, în ultimul moment, filmul a fost scos din grilă, printr-o decizie a ;efului TVR, Stelian Tănase. Reproducem în continuare integral textul comunicatului:

„Vineri, 31.10.2014, Stelian Tănase, șeful TVR, i-a ordonat directorului TVR2, Răzvan Bucuroiu, să scoată din grilă filmul „Zi că-ți place!” programat să se difuzeze luni 3.11.2014 și căruia i s-a făcut promovare pe canalele TVR timp de o săptămână! Filmul nu a fost amânat o zi sau două, ci i s-a interzis difuzarea între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale!

Decizia abuzivă nu intră în atribuțiile directorului general, ci este de competența Consiliului de Programe și a Comitetului Director, organisme care nici măcar nu au fost consultate. Tănase și Bucuroiu, rutinați în astfel de manipulări, au inventat degrabă o emisiune înlocuitoare despre turul întâi al alegerilor prezidențiale, pregătind astfel o explicație pentru scoaterea filmului din grilă. Asta în contextul în care TVR2 nu s-a implicat în campania electorală cu astfel de emisiuni, tematica dezbaterilor despre alegerile prezidențiale fiind în sarcina TVR1.

Este cenzurat un film politic, ce are ca subiect portretul candidatului la Președinția României, prezentat metaforic ca un violator al României personificate de o femeie pusă să aleagă cine să-i intre în casă, cu cine să-și împartă viața. Filmul, o docu-ficțiune realizată de Casa de Producție TVR, se constituie într-un aspru rechizitoriu adus clasei politice, în special aspiranților la funcția cea mai înaltă în stat. Este un manifest, un apel la indignare și luciditate, un îndemn la a refuza „vraja” vânzătorilor de iluzii care, odată ajunși la Cotroceni, devin „violatorii” noștri de zi cu zi. „Zi că-ți place!” se dovedește atât de periculos în ochii servanților politici aflați la conducerea TVR, încât el a trebuit s[ fie oprit de la a fi văzut de alegătorii români între cele două tururi de scrutin, pentru ca nu cumva să le lumineze mințile, să le trezească conștiințele.

Actul de cenzură este cu atât mai reprobabil, cu cât nu pare să fi fost dictat de vreun stăpân politic anume, ci vine din frica față de oricare dintre politicienii care s-ar putea simți lezați de „Zi că-ți place!”, pentru că filmul face un portret deloc măgulitor politicianului român, dar perfect realist. Spaima supremă a lui lui Stelian Tănase este să nu fie dat afară, de aceea, orice politician care ar putea să-i decidă cât de puțin destinul derizoriu în TVR îi este un stăpân virtual, pentru liniștea căruia este în stare de orice.

Cei care-i apără pe „violatorii” României, fie și interzicând un film, tot complici se numesc.

Valentin Nicolau – autorul piesei de teatru „Zi că-ți place!”

Cornel Mihalache – regizorul filmului „Zi că-ți place!”

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 01/11/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.