FITS 2015 în căutarea fericirii cu artiști de top

Companii și trupe celebre, artiști pe val, spectacole importante ale momentului se regăsesc în programul ediției XXI a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura în 12-21 iunie.

Numărându-se printre cele mai ample evenimente culturale din România, festivalul privește fără îngrijorare spre viitor și merge mai departe pe toate fronturile deschise la edițiile anterioare. Ca și în anii trecuți, linia de rezistență o reprezintă câteva creații de forță invitate din străinătate. Producțiile în aer liber fac jumătate din program, dialogurile și conferințele nu lipsesc din nicio zi și nici concerte nu absentează de la această ediție care parcă nu vrea să-i lasă nicio clipă liberă spectatorului dornic de experiențe teatrale intense, trăite într-o atmosferă care transformă Sibiul într-un oraș al nopților colorate. Și lungi.

Sibiu1 Cenusareasa

Imagine din spectacolul „Cenușăreasa”

Dar, ca să nu pierdem timpul, să înceapă lista de nume răsunătoare! Deutsches Theater Berlin, Théâtre de la Ville din Paris (pentru prima dată în România), Théâtre National din Bruxelles, Burgtheater de la Viena, Schauspiel Stuttgart (cu care Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu colaborează pentru un spectacol regizat de Armin Petras), Compania Meno Fortas din Vilnius, Kolben Dance Company din Israel, Teatr Polski de la Wroclaw, Teatro de la Abadía din Madrid, Teatro Stabile din Torino, Polish Theatre Warsaw. Și lista continuă…Teatru de toate felurile, dans și muzică în spații clasice și în spații neconvenționale în aer liber, într-un festival care atrage din ce în ce mai mulți spectatori din străinătate.

Linia de rezistență pe care e construită ediția din 2015 sunt spectacolele semnate de Olivier Py (director artistic al Festivalului Internațional de Teatru de la Avignon pentru al doilea an), Joël Pommerat, Armin Petras, Peter Stein și Eimuntas Nekrosius, ultimii fiind cunoștințe mai vechi ale festivalului. Așadar, jucători importanți de pe terenul agitat al teatrului contemporan vor fi prezenți la Sibiu, unde creațiile pe care le aduc vor avea, în medie, câte două reprezentații fiecare.

Joël Pommerat va veni cu „Cenușăreasa” chiar în seara de deschidere, vechea poveste popularizată de Frații Grimm revizitată și repovestită pe întuneric, în setting cinematografic, de actorii belgieni propunând cu totul altceva decât un basm cu un traseu convențional. Deși și-a făcut un crez din a-și monta numai propriile piese, regizorul s-a lăsat ispitit de zonele necunoscut ale poveștii, pe care a transformat-o într-un spectacol cu o puternică dimensiune realistă, montat la Teatrul Național din Bruxelles, de unde a mers în ultimii ani la multe festivaluri importante. De amintit că pentru producția „Reunificarea celor două Corei” (prezentată la FITS 2013 ) Joël Pommerat a obținut Premiul Beaumarchais/Le Figaro pentru cel mai bun autor, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Palmarès du Théâtre și Premiul pentru cea mai bună creație a unui spectacol în limba franceză. În 2015 a câștigat Premiul pentru cea mai bună creație mondială la International Opera Awards  pentru opera „Au monde”.
Sibiu2 Cautarea fericirii

Imagine din spectacolul „În căutarea fericirii”

„În căutarea fericirii”, spectacolul montat de Olivier Py la Teatru de la Abadia din Spania, exemplifică mai multe ipostaze ale artistului francez, care semnează și textul, și regia unui alt discurs scenic în care întunericul joacă, dacă se poate spune așa, un rol principal. Un bărbat (Pedro Casablanc) se trezește în toiul nopții tulburat de un presentiment. Se îmbracă și o ia la fugă pe străzile orașului. Obiecte, forme, umbre îi acompaniază monologul interior, însoțit de muzica live a lui Fernando Velázquez, compozitor al multor coloane sonore de film („Ocho apellidos vascos”, „The Impossible”). Cele două reprezentații vor avea loc joi, 18 iunie, la ora 22.00, și vineri, 19 iunie, la ora 16.00.

Armin Petras, unul din cei mai importanți regizori contemporani, va fi prezent cu două spectacole produse de Schauspiel Stuttgart, teatrul pe care îl conduce din stagiunea trecută: „Vizita bătrânei doamne” și „Cele 5 dimineți”. La Teatrul Radu Stanca din Sibiu regizorul pregătește premiera spectacolului „Nathan înțeleptul”, coproducție TNRS-Schauspiel Stuttgart.

Spectacolul „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, coproducție Schauspiel Stuttgart-Maxim Gorki Theater Berlin, va avea loc duminică, 14 iunie, ora 21.00. Fost director al teatrului din Leipzig, regizorul care a montat atâtea spectacole importante în Germania este și dramaturg. Cu pseudonimul Fritz Kater a semnat și textul spectacolului „Cele 5 dimineți”, incursiune într-o stare de alertă provocată de o cauză necunoscută. Miercuri, 17 iunie, la ora 21.00, întrebările inevitabile în situația dată se vor pune într-o manieră anume.

Sibiu3 Ultima andaPeter Stein, și el invitat de mai multe ori la FITS, este autorul unui alt spectacol de top din ediția XXI. „Ultima bandă a lui Krapp” de Samuel Beckett îl aduce în fața publicului pe Klaus Maria Brandauer, cunoscutul actor din „Mephisto”, ecranizarea regizată de Istvan Szabo după romanul lui Klaus Mann, rol pentru care a câștigat Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, de asemenea nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar („Out of Africa”, 1986).

„Cartea lui Iov”, spectacol lucrat de cunoscutul regizor lituanian Eimuntas Nekrosius și Compania Meno Fortas după ce în 2004 au pus în scenă alt text biblic, „Cântarea cântărilor”, vine și el la Sibiu. La edițiile anterioare, el a fost precedat de alte creații importante semnate de artist. Precizie, subtilitate, minimalism – acestea sunt cuvintele pe care creatorii spectacolului le asociază cu această în-scenare a suferinței omului care a pierdut tot.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.