FITS 2017 în 15 imagini

Foto Paul Baila

Hermmanstadt s-a însuflețit. Și-a deschis obloanele și a poftit artiștii să spună povești, iar pe trecători să devină personaje. La fiecare colț de stradă, o poveste așteaptă s-o descoperi. La FITS, „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”.

Foto Dragoș Dumitru

În Piața Mare, noaptea abia începe. Strălucitoare făpturi marine redesenează spațiul vechiului burg. Muzică, circ, foc, râsete, copii de toate vârstele, care privesc fascinați cum lumea apelor se revarsă pe stradă. „Suntem făcuți din plămada viselor”.

Foto Sebastian Marcovici

Orașul se aprinde în noapte. Personaje nemaiîntâlnite descind din alte lumi în Sibiu. În întuneric, teatrul de stradă și circul dau combinații spectaculoase. În poveste, artiștii și spectatorii sunt împreună. „Toate zilele sunt nopţi până te văd, iar nopţile strălucesc ca zilele când te visez.”

Foto Paul Băilă

Turnul Sfatului asistă fără glas la o faptă nocturnă, ca și spectatorii rămași fără vorbe, vorbe, vorbe… La înălțime, doi acrobați merg cu motocicleta pe cerul albastru al nopții. FITS ajunge aproape în fiecare seară la înălțime. „Și om, și șoim – vor toți să se înalțe!”

Foto Sebastian Marcovici

Un „tango la înălțime” din alte lumi sosește grațios și spectaculos la FITS. E tot noapte, dansul și muzica nu se lasă duse. La spectacol, mii se oameni. În ochii lor, artiștii sunt ca niște zei. „Dă-mi omul care nu e sclavul pasiunii!”

Foto Paul Băilă

Ziua-n amiaza mare, personajele fac orice le cere rolul. Opriți din drumul lor, mii de trecători intră direct în poveste. Și în poveste totul e cu putință – și să te înalți la propriu în cer. „Viața e doar o năluceală, un biet actor, fudul și tumultuos.”

Foto Sebastian Marcovici

Noaptea, forme și chipuri de basm se conturează pe cer. În Piața Mare, acrobația la înălțime ține cu sufletul la gură spectatorii strânși jos să privească umbrele acelea de sus, care nu sunt umbre… Emoție, tensiune și plăcere. „E boala vremii noastre când nebunii îi conduc pe orbi.”

Foto Adi Bulboacă

Pippo Delbono și tulburata lui „Evanghelie”, în fața publicului, pe scenă, târziu în noapte. Raiul și iadul nu sunt ceea ce par, așa cum între alb și negru exisă nenumărate culori. „Focul mocnit din flecăreala mea deşartă ar izbucni în flăcări, de nu l-ar stinge desperarea ce năvăleşte din lacrimile mele.”

Foto Sebastian Marcovici

În „Evanghelia” adusă de Pippo Delbono, personaje din icoane vechi se arată  fără cuvinte pe scenă. El, artistul care caută zbuciumat o scăpare într-o lume crudă, își duce publicul în rai și în iad. „Diavolul folosește și Scriptura ca să-și atingă scopul.”/ „Oricât ar părea că e nebunie ceea ce spune, e totuşi o nebunie cu tâlc.”

Foto Mihaela Marin

La Zidul Orizontal de la Teatrul Național „Radu Stanca”, domnește realitatea. Desenată pe perete, descrisă, demonizată, realitatea e de fapt pusă la zid de Dan Perjovschi, artistul angajat în cauzele sociale ale zilei. „Bani timp nervi cultură dispoziție chef”, vedem scris negru pe alb. La FITS se aud cu forță glasul cetății. „Gândirea ne face pe toți lași.”

Foto Paul Băilă

Un saxofon în spate și două viori în față sunt de ajuns pentru a manevra o creatură cum n-a mai văzut Sibiul. O făptură înaripată, o marionetă-gigant, s-a oprit la FITS și străbate străzile orașului, admirată, aplaudată, fotografiată și filmată de mulțimea care uită o clipă de treburi. Venit din Franța, „Omul-Pasăre și Orchestra lui neobișnuită” povestește despre… iubire, tema FITS 2017. „Dacă muzica e hrana iubirii, cântați!”

Foto Sebastian Marcovici

„Omul-pasăre” se adăpostește pe unde nici nu-ți trece prin cap. Treci pe stradă și dai de el. Muzicanți, actori, menestreli – povestea e peste tot. „Iubirea vine la întâmplare: pe unii, Cupidon îi ucide cu săgeți, iar pe alții cu capcane.”

Foto Sebastian Marcovici

Pe stradă, muzica te oprește în loc să o asculți. Câteodată, să o și privești. Și, desigur, s-o imortalizezi neapărat cu telefonul mobil. La FITS, clipele sunt cele mai prețioase. „Trecutul e-un prolog.”

Foto Sebastian Marcovici

Dansul exotic colorează după-amiaza orașul care-și așteaptă cu drag artiștii, de oriunde ar fi ei. Unii vin de departe, de pe alt continent, dar distanța nu contează. Dansul e o bucurie care te apucă cine știe unde. „Să nu te încrezi în cel care nu simte puterea muzicii, e în stare de orice ticăloşie.

Foto Sebastian Marcovici

În centrul Sibiului, „Zâna, cerbii și tăietorul de lemne” din Coreea de Sud, cu marioneta de șase metri, îți ies în față și nu poți să treci indiferent mai departe. Da, FITS își atinge scopul în fiecare zi și în fiecare noapte: nu te lasă să treci indiferent mai departe. Nu trageți oblonul, cum zice bufonul, povestea nu e gata! „Bufonii se dovedesc adesea a fi profeţi.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.