Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu anunță deschiderea înscrierilor pentru atelierul „Simplitatea este foarte sofisticată” – The Sibiu Creative Laboratory. Până la data de 15 mai 2017, arhitecții și scenografii interesați, dar și studenții la cele două specializări, aflați în ultimul an de studiu, se pot înscrie la acest atelier care se va desfășura pe perioada celei de-a XXIV-a ediții a FITS, între 9 și 18 iunie. Scopul acestui workshop este realizarea a două proiecte de modernizare și dezvoltare pentru două spații neconvenționale din Sibiu.
Orașul Sibiu se pregătește să construiască un nou teatru pentru comunitate, iar acest fapt oferă și o oportunitate excepțională de a ne gândi la viitorul teatrului și al artelor, într-o lume aflată în continuă mișcare, se arată într-un comunicat de presă.
„În încercarea de a aduce la Sibiu, în această perioadă captivantă, oameni tineri și creativi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va lansa un laborator de cercetare pentru a crea o platformă de dezbatere unde ideile, gândurile și ipotezele se pot naște liber și se pot dezvolta, pot duce la noi întrebări, noi soluții și la provocarea prezentului – fie că este vorba despre noi tehnologii, noi forme teatrale, noi moduri de interacționare cu publicul etc.
Laboratorul va fi lansat în timpul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (9-18 iunie 2017) cu workshopul „Simplitatea este foarte sofisticată”, condus de scenograful Jean-Guy Lecat, în limba engleză. Acest workshop va oferi participanților oportunitatea de a se confrunta cu diferite provocări creative și în același timp va fi punctul de pornire a unei importante componente din programul noului teatru – THE SIBIU CREATIVE LABORATORY.
Participanții vor căuta soluții de transformare a două spații deja existente în Sibiu în spații performante de spectacol. Primul, o fostă fabrică din perioada comunistă, este folosit deja periodic de către festival și s-ar putea dezvolta într-un spațiu deschis interesant și flexibil, care ar putea fi folosit ca sală de spectacol pentru evenimente artistice neconvenționale, revoluționare din punct de vedere tehnic. Al doilea este un spațiu abandonat, deținut de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care ar putea fi folosit de către studenții Departamentului de Artă Teatrală.
La finalul sesiunii de workshop, participanții își vor prezenta lucrările, iar cea mai bună idee va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1000 de euro.
THE SIBIU CREATIVE LABORATORY va publica și o serie de cărți/e-books, la prețuri convenabile, pentru studenți și tineri profesioniști, având la bază rezultatele proiectelor laboratorului.
Se pot înscre tineri profesioniști (nivel de experiență de la 0 la 5 ani) din domeniile arhitectură și scenografie, dar și studenții de la cele două specializări, aflați în ultimul an de studiu. Workshopul se va desfășura în limba engleză.
Pentru a vă înscrie, trebuie să trimiteți o variantă la zi a CV-ului (în limba engleză) și o scurtă scrisoare de intenție, în care să explicați ce anume vă motivează să participați la acest proiect, pe adresa: sibiu.laboratory@sibfest.ro. Înscrierile sunt deschise până la data de 15 mai 2017. Lista finală cu cei 15 participanți va fi anunțată public pe 17 mai 2017. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va asigura cazarea participanților.