Forbidden Books, secrete și melodii mileniale din Europa de Est

Experimentul teatral Forbidden Books (close it and put it away) va începe la festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca duminică, 12 noiembrie, de la 19:00. Creatorii acestui spectacol s-au născut între 1989-1991 în patru țări europene diferite, iar astăzi trăiesc în trei țări diferite și se definesc ca aparținând mai multor comunități. De pildă, membrii echipei sunt fie maghiari, dar cetățeni români, fie maghiari, dar trăiesc în România, iar regizorul este polonez, dar trăiește în Olanda. Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional.

„Creatorii spectacolului încearcă să-și traducă nostalgia est-europeană a anilor 1990, cu aromă de Hubba Bubba, într-un limbaj modern precum un apartament studenţesc gata mobilat cu cele mai bune şi ieftine articole de la IKEA. Vă oferim trecutul şi prezentul nostru trăit şi/sau imaginar. Al nostru, dar și al vostru. Forbidden Books sărbătorește încercările noastre eșuate de a da sens lipsei noastre de importanță într-o lume care este pe cât de izolată, pe atât de virală. Oricât de curajoşi am părea, nu renunţăm la prezumţia de nevinovăţie în căutarea noastră de poezie serioasă în timpurile post-ironice” – spun creatorii.

Una dintre trăsăturile speciale ale acestui proiect este că reprezintă o coproducție a festivalurilor și instituțiilor independente și subvenționate, mai exact: a zecea ediție a Festivalului Temps d’Images Cluj, Festivalul TESZT – Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara (ajuns tot la a zecea ediție în 2017), Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara, Fabrica de Pensule și Asociația Colectiv A din Cluj, precum și Institutul Adam Mickiewicz din Polonia. Partener în coproducție este Universal Pleasure Factory.

Spectacolul este scris și regizat de Szymon Adamczak, creator și dramaturg polonez, în prezent student la DAS Theater din Amsterdam. A lucrat ca dramaturg la Teatrului National Stary din Cracovia, sub conducerea directorului artistic Jan Klata. Alături de Magda Szpecht, este autor al spectacolelor premiate: „dolphin_who_loved_me” și „Schubert. Compoziție romantică pentru doisprezece artiști și un cvartet de coarde”. Pentru că Szymon are o minte all-you-can-eat, spectatorii se pot aștepta la un amestec de creații teatrale devised, personale, ficționale şi în timp real.

Forbidden Books este jucat de actorii Bence Molnár, Emese Simó și Timea Udvari. Scenografie, costume, univers vizual: Iringó Xénia Róth, techno mix: Bernadett Sztanó, coordonator tehnic: Attila Almási, coordonator proiect: Zenkő Bogdán. Traducere în maghiară: Panna Adorjáni, traducere în  română: Oana Hodade.

Premiera din Cluj a spectacolului Forbidden Books va fi la Fabrica de Pensule, Sala Studio, și se va juca în limba engleză. Va urma premiera la Timișoara, sâmbătă, 25 noiembrie la 19:00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Ambele premiere vor avea traducere în limba română. Următoarea reprezentație va fi duminică, 26 noiembrie la 19:00, în limba engleză fără traducere.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.