„Fuchsiada” lui Helmut Stürmer și Silviu Purcărete deschide stagiunea la Teatrul German din Timișoara

Fuchsiada1©Mihaela Marin„Fuchsiada”, „poemul eroico-erotic și muzical” al lui Urmuz, în versiunea germană a lui Oskar Pastior, a fost pus în scenă la Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) sub forma unei instalații teatrale semnate de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete.

Premiera va avea loc vineri, 18 septembrie, la ora 19,30, în deschiderea stagiunii 2015-2016 a taetrului, următoarea reprezentație fiind programată sâmbătă, 19 septembrie, ora 19,30

Scenograful Helmut Stürmer, asistat de regizorul Silviu Purcărete, aduce cu această punere în scenă a „Fuchsiadei” un omagiu scriitorului Urmuz și epocii sale, atât de importante pentru arta și literatura contemporană. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu și Helmut Stürmer. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Urmuz este atât un important reprezentant al curentului avangardist în România, cât și un precursor al avangardei europene. „Fuchsiada” a fost publicată postum în 1930, în colecția „Pagini bizare” și prezintă odiseea lui Fuchs, începând cu nașterea sa: „Fuchs, când a luat naștere, a preferat să iasă prin una din urechile bunicii sale, mama sa neavând deloc ureche muzicală”. Fuchs are talent muzical, de aceea devine un virtuoz al pianului. Într-o noapte pleacă în călătorie cu pianul său și ajunge într-un cartier obscur unde, pentru trei ore, cântă „felurite exerciții de legato, de staccato” dedicate Vestalelor Plăcerii. Venus îi aude muzica, se simte atrasă de Fuchs și îl invită pentru o noapte în Olimp.

Helmut Stürmer se află la a doua colaborare cu TGST, pentru care a creat în 2012 decorul spectacolului „Ținuturile joase“ de Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz. Personalitate marcantă a scenografiei internaționale, a realizat de-a lungul timpului scenografii pentru spectacole în numeroase țări, printre care Germania, Ungaria, Marea Britanie și România. Helmut Stürmer a colaborat de nenumărate ori cu regizorul Silviu Purcărete, una dintre producțiile lor cele mai de succes fiind spectacolul „Faust” de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Ambele reprezentații se joacă în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.

Foto Mihaela Marin

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.