Gala STAR, între staruri și promisiuni

Bacau gala_397x264Iată cele două coordonate între care pare că se va desfășura ediția a VIII-a a Festivalului Internațional GALA STAR – one man show de la Bacău, programată în 26-29 aprilie la teatrul municipal din localitate. Un festival organizat datorită energiilor unei echipe care nu se lasă învinsă de criză, ci alege să o sfideze, așa cum a făcut și anul trecut.

Pe de o parte, Angela Gheorghiu, care a vorbit cu nedisimulată plăcere despre invitația pe care a primit-o și care va concerta, împreună cu pianistul Dan Grigore, în prima seară de festival, cu intenția de a face o avanpremieră la recitalul pe care-l va susține în octombrie la Scala din Milano în aceeași formulă, și Fernando Arrabal, dramaturgul spaniol care este președintele onorific al juriului… Festivalul mizează pe formula verificată la edițiile anterioare. Pe de altă parte, zece one-man showuri selectate în concurs, creații ale unor artiști care au mult de spus pentru publicul larg, inclusiv pentru publicul din Bacău.

Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Municial George Bacovia din oraș, crede în GALA STAR de mult, dar susține, într-un interviu exclusiv pe care-l veți putea citi în următorul număr al revistei, că mai e mult de lucru pentru ca ea să se apropie de forma ideală:  „Atunci când pe scena GALEI STAR vom putea vedea în egală măsură şi spectacole de circ, de teatru non-verbal, happening-uri mizând pe artele plastice, recitaluri trimiţând la musical etc.,  am să pot sa spune că am atins idealul…“

Până la ideal, rămâne concretul și anul acesta el propune, fidel profilului festivalului, zece one-man showuri din care juriul alcătuit din criticii de teatru Darvay-Nagy (Budapesta), Monica Andronescu şi actriţa Mihaela Teleoacă le va alege pe cele mai valoroase. Ca și la edițiile anterioare, anul acesta se vor acorda Premiul pentru cel mai bun one man show, Premiul pentru cel mai bun one woman show şi, desigur, Marele Premiu şi Trofeul GALEI STAR, numele câştigătorului urmând a fi înscris, conform tradiţiei, pe o nouă stea de pe Walk of Fame din faţa teatrului. Interesant este că toate spectacolele incluse în competiție sunt creații după texte contemporane, care pun în valoare artiști tineri, de la care publicul are motive să aștepte fapte de calitate. Numele lor sunt Mihai Costache (Novecento), Alex Vlad (Actorul), Ștefan Nistor (Scrisori către Rita), Alexandru Pleșca (Nekrotitanium), Ingrid Robu (Fotografii cu clovni invizibili), Ștefan Ruxandra (Ce-ar fi dac-ar fi…), Ilona Hrestic (Cine n-are niciun dor), Julia Prock-Schauer (Die Gaunerin), Adriana Bordeleanu (Infanta), Attila Harsanyi (Decalogul după Hess).

În rest, peisajul este completat de reprezentațiile de seară, susținute în afara concursului, cu spectacolele Fata din curcubeu (Tania Popa) și Lumea-i un teatru, noi suntem actorii (Emil Boroghină) și, marți, 30 aprilie, după cafeaua de dimineață, de colocviul Povestea teatrului de și prin Fernando Arrabal. Între nume de rezonanță ca Angela Gheorghiu, care deschide festivalul, și cel al dramaturgului spaniol căruia îi este dedicat ultimul eveniment din această ediție completează, promisiuni pe care publicul le așteaptă să se împlinească…

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.