George Banu primește Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie

George BanuGeorge Banu, membru de onoare al Academiei Române, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze pentru francofonie. În motivație se arată că: „George Banu a avut un rol important în acest domeniu, cultivând de mulți ani legătura între culturile celor două țări, Franța și România, între teatrele și artiștii lor. George Banu a primit studenți români la Sorbona și a invitat oameni de teatru la București. Academia Franceză recompensează pe unul din cei mai activi partizani ai francofoniei în domeniul cultural”.

George Banu a publicat de curând la Editura Nemira volumul „Parisul personal, autobiografie urbană”, care evocă în mare parte istoria întâlnirii cu acest oraș care l-a adoptat și pe care l-a adoptat, de-a lungul celor peste 40 de ani în care a locuit și și-a desfășurat impresionantă activitate artistică, pedagogică și de cercetare teatrală ce îi aduce acum, la început de vară a anului 2014, și această recunoaștere din partea Academiei Franceze.

Într-un interviu acordat revistei Yorick, George Banu mărturisea în legătură cu cele două țări ale lui – România și Franța –, două lumi cărora le aparține în aceeași măsură… „În urmă cu douăzeci şi cinci de ani, mi-am ales ca citat pentru o carte poemul minunat al unui scriitor persan, Sadegh Hedayat „Nici de aici, nici de acolo/ alungat de acolo, neajuns aici”. Mult timp m-am recunsocut în el. Acum, pentru mine, lucrurile se încheie, în felul lor, şi aici, şi acolo… Unde e <acolo>? Unde e <aici>?”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.