George Banu vorbește despre „teatru și oraș” la Muzeul Național al Literaturii Române

Conferința „Teatrul și orașul: de la Edificiu la refugiu”, susținută de George Banu, va avea loc miercuri, 18 aprilie, la ora 17.30, la Muzeul Național al Literaturii Române, din Strada Nicolae Crețulescu 8, Sala „Perpessicius”

George Banu este profesor emerit de teatru la Sorbonne Nouvelle – Paris. A primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universități europene. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și responsabil al colecției Le temps du théâtre de la editura Actes Sud. A condus revistele l’Art du théâtre și Alternatives théâtrales și este președintele juriului la Premiul Europa pentru Teatru.

A primit Marele Premiu al Academiei Franceze (2014). A publicat un număr semnificativ de lucrări consacrate regizorilor europeni, în special lui Peter Brook, Kl. Michael Grüber, Giorgio Strehler, Antoine Vitez, Ariane Mnouchkine. Este autorul unei trilogii despre teatru și pictură (Cortina sau fisura lumii, Spatele omului: pictură și teatru și Nocturne, publicate prima dată în Franța, la ed. Adam Biro) și al uneia ce reunește Trilogia îndepărtării: Odihna, Noaptea, Uitarea, publicate prima dată în Franța, la ed. Les Solitaires intempestifs. Cartea sa Roșu și aur: teatrul spectatorului este una dintre cărțile de referință despre poetica teatrului italian.

A consacrat eseul Notre théâtre, La Cerisaie (ed. Actes Sud) capodoperei lui Cehov Livada cu vișini, și un altul, teatrului japonez, L’acteur qui ne revient pas (ed. Gallimard), volume publicate și în România, la Editura Nemira, unde are o serie de autor.

Este triplu laureat al Premiului pentru cea mai bună carte de teatru din Franța. Cărțile sale au fost traduse în italiană, germană, spaniolă, rusă, română, maghiară, slovacă. A realizat două filme, unul dedicat lui Shakespeare și celălalt lui Cehov. Ambele au primit elogii din partea UNESCO.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.