George Ivașcu: „Am construit un teatru și acesta va rămâne”

La împlinirea a doisprezece ani de existență, Teatrul Metropolis din București a organizat o gală festivă în seara de luni, 17 decembrie. „Gala Teatrului Metropolis 12”, care s-a bucurat de prezența a numeroși oameni de teatru, a marcat și împlinirea a 66 de ani de la debutul marii actrițe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena din România.

Evenimentul a rememorat începuturile instituției, care între timp a devenit un reper al vieții artistice autohtone, oferind publicului de-a lungul vremii producții de calitate și o gamă variată de manifestări culturale. Au fost invocați primii creatori care au lucrat la tânărul teatru, începând cu regizorul Felix Alexa, care a pus în scenă primul spectacol de la Metropolis, „În rolul victimei” de Frații Presniakov. Alături de el, au fost invocați și regizorul Emanuel Pârvu, împreună cu Lia Bugnar și Monica Ciută, care au semnat primele creații produse de primul teatru de proiecte din București. De la înființare și până în prezent peste 60 de regizori au colaborat aici, realizând spectacole cu 600 de actori și peste 3 500 de reprezentații.

Despre solidaritate și spirit de echipă, despre deschidere și sprijinirea diversității, despre nevoia de cultură s-a vorbit de mai multe ori în seara omagială, când pe ecranul de pe scenă au rulat instantanee din spectacole. Directorul de scenă Victor Ioan-Frunză, care a semnat mai multe creații de succes la acest teatru, a fost unul dintre invitații care au subliniat calitățile care au făcut din Metropolis un spațiu teatral de ținută, „cel mai frumos rol” și un vis împlinit, cum a mărturisit George Ivașcu, directorul instituției la care acum spectacolele se joacă cu casa închisă. „Care e locul meu preferat din București? Teatrul Metropolis. Pot să vă spun, cu modestie, că, din toate rolurile pe care le-am făcut, cel mai frumos în teatrul românesc este că am construit un teatru și acesta va rămâne. Eu nu sunt un director de instituție. Eu sunt un actor care are grijă de un teatru! Și știu că doar efemer am grijă de acest teatru, pentru că el va rămâne chiar dacă eu nu voi mai fi director sau nu voi mai fi pe această planetă.”

Sprijinind, pe de o parte, valorile consacrate și, pe de altă parte, încurajând creațiile tinerilor și spiritul independent, Teatrul Metropolis a mizat pe echilibrul dintre aceste două componente. În spiritul admirației pentru valoare, a omagiat-o luni seara pe actrița Tamara Buciuceanu-Botez, artistă îndrăgită de generații întregi de români din țară din străinătate.

Prezentă la eveniment, aceasta a avut prilejul de a rememora roluri și creatori remarcabili, care i-au marcat destinul artistic. „Chirița în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, sau „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, sunt două dintre spectacolele amintite, alături de cunoscutul film „Liceenii”, regizat de Nicolae Corjos. În anul 2011, în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe “Aleea Celebrităţilor”, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.