Gheorghe Cozorici, un prinț al scenei

Saptamana patimilorO seară specială dedicată lui Gheorghe Cozorici va avea loc vineri, pe 3 aprilie, la ora 19.00, la Teatrul Național din București, Sala Media. Evenimentul intitulat „Un prinț al scenei – Gheorghe Cozorici” face parte din ciclul „O Seară de Poveste” și este organizat de Fundația Geo Barton, în colaborare cu TNB.

Născut pe 16 iulie 1933, în comuna Arbore, din județul Suceava, Gheorghe Cozorici a absolvit Institutul de Artă Dramatică din București în 1956, făcând parte din renumita ”promoție de aur”, alături de alte nume de rezonanţă, ca George Constantin, Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Sanda Toma, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu şi mulţi alţii.

„Într-o veche poveste rusească se spune că Dumnezeu are mereu grijă să rânduiască nașterea unor suflete alese! Gheorghe Cozorici era un actor extraordinar și un suflet ales! Un coleg minunat și un prieten de nădejde!”, spune Anita Barton. „Cariera sa, presărată cu creații de excepție, va fi evocată de personalități ale scenei românești care îl vor povesti pe Gheorghe Cozorici actorul, colegul, prietenul…”

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, începând din 1959, vreme de peste 3 decenii Gheorghe Cozorici a jucat în spectacole precum: „Tragedia optimistă” de Vsevolod Vişnevski, „Surorile Boga” de Horia Lovinescu, „Nora sau Casa cu păpuşi” de Henrik Ibsen, „Domnişoara Nastasia” de G.M.Zamfirescu, „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, „Becket” de Jean Anouilh, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Danton” de Camil Petrescu, „Medeea” de Seneca, „Generoasa fundaţie” de Antonio Buero Vallejo, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Caligula” de Albert Camus, „Tinereţea lui Moromete” de Marin Preda, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey, „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, „Moştenirea” de Titus Popovici, „Avram Iancu” de Lucian Blaga, până la ultimele roluri, din „Cabinierul” de Ronald Harwood, „Livada de vişini” de A.P. Cehov şi „Familia lui John” de Simon Gray.

Recent înfiinţată, din iniţiativa fiicei actorului, fundaţia Geo Barton şi-a propus să ofere o serie de întâlniri cu mari nume ale scenei şi filmului românesc. Seara „Un prinț al scenei – Gheorghe Cozorici” este cea de-a treia manifestare de acest gen, după „Geo Barton” şi „Elvira Godeanu”.

Intrarea la Sala Media este liberă, în limita locurilor disponibile.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.