Golemul lui Alexander Hausvater și miturile iudaice în expoziție

afis GOLEMVolumul Golem. Mit şi spectacol cu regizorul Alexander Hausvater, coordonat de Liana Cojocaru va fi lansat joi, 12 martie 2015, ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) în cadrul unui eveniment special. Cartea va fi prezentată de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, de Horia Gârbea, preşedintele Filialei Bucureşti Dramaturgie a USR, conf. dr. Felicia Waldman şi de criticul de teatru Liana Cojocaru.

Lucrarea bilingvă (română-engleză), apărută la Editura Institutului Cultural Român în 2014, are ca punct de plecare spectacolul Golem, pus în scenă de Alexander Hausvater la Teatrul Naţional din Iaşi, care oferă o experienţă teatrală unică despre un univers dominat de mituri şi gândire magică, având în centru golemul, fiinţă antropomorfică preluată din folclorul evreiesc. Volumul, prefaţat de academicianul Răzvan Theodorescu, este structurat în trei capitole: Reprezentări ale Golemului – scurt istoric despre acest vechi motiv cultural european, semnat de Felicia Waldman; Epifania prin teatru. Alexander Hausvater, de la Teibele şi demonul ei la Golem, semnat de Oltiţa Cîntec şi Acest fascinant Hausvater, un interviu realizat de Liana Cojocaru. Lucrarea îşi propune să clarifice mitul şi să fixeze dimensiunea reală în care acesta a inspirat creaţia artistică şi filozofică iudaică”, se arată într-un comunicat de presă.

Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Legende si mituri iudaice” a plasticienei Ioana Stana, o continuare a ilustrării motivelor iudaice pe care artista le-a abordat şi în alte două expoziții anterioare (având ca temă Holocaustul şi Golemul).

Expoziţia va putea fi vizitată până la 16 martie 2015, iar accesul la eveniment este liber.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.