Helene Weigel în repetiție cu „Mutter Courage”

Cioburi WeigelÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, actrița Helene Weigel, una dintre cele mai importante artiste ale secenei din secolul XX.

În fotografia lui Willi Saeger descoperim o imagine din anul 1949, făcută la Deutsche Theater. În ea, un instantaneu dintr-o repetiție. De la stânga la dreapta, îi vedem pe Erich Engel, Bertolt Brecht, Paul Dessau și Helene Weigel.

Peste nu foarte mulți ani, în 1956, după moartea lui Brecht, actrița avea să conducă Berliner Ensemble, a cărui înființare a fost decisivă nu numai pentru cariera, ci și pentru viața ei. Rolul ei iconic avea să rămână Mutter Courage, pentru care se pregătea încă la vremea din care datează acest instantaneu. Până în 1947, fugind din Germania lui Adolf Hitler, actrița avusese puține ocazii de a-și arăta și exersa talentul. În 1949, când Bertolt Brecht, soțul ei, a creat Berliner Ensemble, a început de fapt și viața ei pe scenă, care nu a însemnat roluri multe, ci câteva roluri substanțiale, printre care cel în care o arată fotografia.

Calitățile ei artistice aveau să fie completate de cele de lider, Helene Weigel conducând Berliner Ensemble din 1956 până în 1971, când s-a stins din viață.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.