Helmut Stürmer și Silviu Purcărete pun în scenă „Fuchsiada” lui Urmuz

Fuchsiada1„Poemul eroico-erotic și muzical” „Fuchsiada” de Urmuz, în versiunea germană a lui Oskar Pastior va avea premiera la Teatrul German de Stat din Timișoara. Spectacolul este gândit ca o instalație teatrală semnată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete.

Primul spectacol va avea loc joi, 25 iunie 2015, la ora 19.30, în închiderea stagiunii 2014-2015 a Teatrului German de Stat.

„Fuchsiada” este un spectacol în care conceptul spațiului capătă o importanță aparte. Pentru această instalație teatrală, Helmut Stürmer a fost sprijinit în demersul său de regizorul Silviu Purcărete, cei doi colaborând de-a lungul timpului la numeroase producții. Muzica este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu și Helmut Stürmer. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, se arată într-un comunicat de presă.

Urmuz, scriitor român de avangardă, a fost considerat de Eugène Ionesco unul dintre precursorii tragediei limbajului. „Fuchsiada” a fost publicată postum în 1930, în colecția „Pagini bizare”. Scrierile lui Urmuz sunt de natură dadaistă, cu accente absurde. „Fuchsiada” prezintă odiseea lui Fuchs, începând cu nașterea sa: „Fuchs, când a luat naștere, a preferat să iasă prin una din urechile bunicii sale, mama sa neavând deloc ureche muzicală”. Fuchs are talent muzical, de aceea devine un virtuoz al pianului. Într-o noapte pleacă în călătorie cu pianul său și ajunge într-un cartier obscur unde, pentru trei ore, cântă „felurite exerciții de legato, de staccato” dedicate Vestalelor Plăcerii. Venus îi aude muzica, se simte atrasă de Fuchs și îl invită pentru o noapte în Olimp.

Originar din Timișoara, scenograful Helmut Stürmer a studiat până în 1967 la Bucureşti, iar în anii ’70 s-a stabilit în Germania. A dobândit faimă internațională, realizând de-a lungul timpului scenografii pentru spectacole în numeroase țări, printre care Germania, Ungaria, Marea Britanie și România. Dintre creaţiile sale amintim decorul producţiei „Faust” de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete. În anii din urmă a creat la TGST decorul spectacolului „Ținuturile joase“ de Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.