Iarna aduce „Bucurii pentru copii” de toate vârstele

În 24 noiembrie – 4 decembrie Bucureştiul va încerca să devină capitala teatrului de animaţie, graţie unei iniţiative care s-a concretizat prima dată în urmă cu şapte ani. Desfăşurat sub egida „ŢĂNDĂRICĂ – 66” şi organizat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică din capitală, Festivalul Internaţional de Animaţie BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECȚIE se pregăteşte de o ediţie bogată şi diversă, ambiţionându-se să devină un eveniment care să ofere câte ceva iubitorilor de artă de toate vârstele, şi nu numai copiilor, care rămân însă publicul principal.

Ca şi la ediţiile anterioare, anul acesta festivalul propune, în cele două săli ale instituţiei-gazdă,  spectacole, conferinţe, ateliere şi lansări de carte, în zile cu un program dens, care va aduce la Bucureşti artişti din alte oraşe din România şi din străinătate, în cadrul unui eveniment care are toate şansele să fie ca un dar adus de un Moş Nicolae mai grăbit şi lăsat copiilor înainte de dimineaţa de 6 decembrie. Copiilor de toate vârstele…

Povestea, după care tânjim cu toţii, la orice vârstă, adesea fără să ne dăm seama, va fi la ea acasă într-un festival ce caută, înainte de toate, atmosferă. Toate manifestările programate să aibă loc în lungile zile de la începutul iernii par să susţină această idee. Spectatorii sunt invitaţi la spectacole cu păpuşi, pe tărâmul fără vârstă al basmului de ieri şi de azi, desprins din tomuri de folclor sau din existenţa noastră citadină, din Occident şi din Orient. Vor veni la festival trupe de teatru din Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Israel şi Bulgaria, care vor bucura spectatorii, alături de trupe autohtone din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Galaţi, Arad, Alba Iulia, Craiova şi Iaşi. Vasilache şi Mărioara, Dănilă Prepeleac, Lizuca din Dumbrava Fermecată, Pinocchio, Gulliver, Alice şi alte personaje arhicunoscute din mitologia copiilor, locală şi universală, vor descinde în straie noi, croite de creatorii de azi, în cele două săli pe care organizatorii le pun la dispoziţia participanţilor.

În afară de spectacole, care au toate şansele să facă şi deliciul „celor mari”, seria de workshopuri programate în intervalul menţionat prilejuieşte o incursiune în lumea fără graniţe a teatrului pentru copii. Publicul este aşteptat la ateliere de pantomimă, origami, teatru de umbre, construcţie de păpuşi din baloane şi şosete. Seria se va deschide vineri, 24 noiembrie, la ora 16.00, la Anima Studio, cu un atelier susţinut de Carmen Mărginean, cunoscută artistă de la Teatrul de Marionete din Arad, căreia i se va decerna Premiul de Excelenţă în Arta Animaţiei „Michaela Tonitza-Iordache”.

Conferineţele incluse în festival anul acesta vor aduce în prim-plan personalităţi renumite ale teatrului: de la directorul de scenă Victor Ioan Frunză, care va susţine o comunicare intitulată „Teatru şi cetate” (luni, 28 noiembrie, ora 17.00, Sala Lahovari), la actorul Mihai Gruia Sandu, care va vorbi despre „Arta clovnului” (marţi, 29 noiembrie, ora 17.00, Sala Lahovari) şi la regizorul Cristian Pepino, care va conferenţia despre cuvânt în animaţie (sâmbătă, 3 decembrie, ora 17.00, Sala Lahovari). Marek Waszkiel, director al Teatrului de păpuşi din Byalistok şi Ivica Simic, director de teatru şi secretar general ASSITEJ, va vorbi despre teatrul de animaţie în Europa vineri, 2 decembrie, la ora 16.30, tot la Sala Lahovari.

De menţionat că ediţia din acest an a festivalului a inclus în program spectacole realizate de studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.