Începe a treia ediţie a Infinite Dance Festival

Între 22-28 octombrie, va avea loc cea de-a treia ediţie a festivalului de dans şi multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival, în Oradea. În cele şapte zile ale evenimentului, publicul va putea urmări spectacole prezentate de 12 trupe, dar şi Gala Academiilor, cu participarea celor trei universităţi de dans din regiune. Totodată, în program apar workshop-uri concerte, spectacole ale mai multor trupe amatoare, dar şi un performance multiart.

Obiectivul Infinite Dance Festival este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mişcării şi a dansului. Această a treia ediţie a festivalului scoate în evidenţă trendurile din lumea dansului contemporan, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România şi Ungaria, dar şi ale unor artişti debutanţi.

Un angajament important al Infinite Dance Festival este susţinerea grupurilor amatoare din regiune, dar şi a debutanţilor care lucrează la un nivel artistic înalt în arta mişcării şi a dansului.

A treia ediţie a festivalului include mai mulţi artişti tineri decât cele anterioare. Cele mai multe spectacole ale debutanţilor s-au realizat cu sprijinul Programului „Imre Zoltán”, aduse la Oradea în colaborare cu Fondul Naţional Cultural din Ungaria. Cele şase spectacole au fost realizate cu ajutorul unor mentori renumiţi precum Grecsó Zoltán, Hód Adrienn, Földi Béla sau Velekei László.

În cadrul festivalului, Ansamblul Nagyvárad prezintă noua coregrafie al tânărului artist Györfi Csaba, intitulat „Necunoscutul”, în 25 octombrie. În 28 octombrie, vă aşteptăm la spectacolul „Counterbody” al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, având, de asemenea, un coregraf tânăr.

Studenţii academiilor de dans din regiune vin la Oradea pentru a treia oară. În cadrul galei de vineri, 26 octombrie, de la ora 19, urcă pe scenă studenţii specializărilor de balet clasic, dans contemporan şi dans popular ai Universităţii Maghiare de Dans, dar şi viitorii coregrafi de la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

Seria spectacolelor din Sala Mare va fi deschisă în 24 octombrie, de la ora 19, de producţia intitulată „Absurdia” a Baletului Contemporan din Szeged (Ungaria), o trupă de renume internaţional. Spectacolul, aşa cum sugerează şi titlul, vorbeşte despre relaţiile familiare dintr-o lume imaginară, absurdă. Cetăţenii săi, absurzii, găsesc dificultăţi şi supărări în lucrurile cele mai simple şi mărunte, iar astfel, cu toate că nu-şi doresc altceva decât să-şi găsească fericirea, acest lucru li se pare o misiune imposibilă. Personajele din poveste sunt locuitorii simpli într-o societate, în aspiraţiile cărora totul e uşor şi clar, realitatea lor însă este plină de dezamăgiri, piedici şi represiuni complicate. Poveştile lor dansate vorbesc despre putere, dorinţe distruse, dezbinare, meschinării şi multe alte lucruri pe care le cunoaştem şi noi foarte bine. Spectacolul reflectă situaţiile obişnuite şi probleme sociale cu un umor grotesc şi liră naivă. Coregraful spectacolului este renumitul artist Juronics Tamás.

În 25 octombrie, de la ora 19, Teatrul de Dans Bartók din oraşul maghiar Dunaújváros va fi invitat la acest festival pentru prima oară. În spectacolul „Terminal”, călătorii învaţă dansurile tradiţionale ale celorlalţi, demonstrând lumii că neplăcerile de zi cu zi, pauzele nedorite, pot deveni un prilej de a ne distra împreună. Dansatorii înşiră, pe rând, dansurile, muzicile companiei aflate în aşteptare pentru tranzit, iar, deşi avionul nu decolează, timpul zboară. După ritmurile japoneze „taiko” şi dansurile sălbatice din Africa, soseşte cu gondola la carnavalul de la Veneţia marinarul fermecător, după care urmărim o nuntă tradiţională evreiască. Flamenco-ul spaniol, dansul frumoaselor stewardese irlandeze cu personalul de curăţenie alcătuit din domni chipeşi, dinamica incredibilă a sirtaki-ului grecesc sunt contrapunctate de scene lirice, romantice şi jucăuşe, iar, la sfârşit, totul culmină într-un dans ţigănesc plin de pasiune şi voie bună. Spectacolul se anunţă a fi o veritabilă delicatesă culturală, indiferent de vârstă, sex sau naţionalitate, luându-ne pe o călătorie prin lume fără să ne ridicăm din scaun.

Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte  în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii, va avea loc spectacolul „Nevoia de aer” de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului Imre Zoltán, iar în a doua parte, „Labirint” de Compania  Duda Éva.

În 28 octombrie, de la ora 19, ediţia din acest an a festivalului va fi închisă de spectacolul de balet contemporan intitulat „Deşteptarea corpului” al Operei Maghiare de la Cluj-Napoca. Producţia de anvergură, cu muzică live, repovesteşte dezvoltarea societăţii umane pe limbajul dansului. În „Deşteptarea corpului”, viziunea regizorială începe la apariţia universului, aşadar, şi protagonistul începe – în emoţii şi mişcare – prin a fi un vertebrat simplu, şi se dezvoltă în pasăre, în primat, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei, într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluţiei, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producţii spectaculoase.

În cadrul Infinite Dance Festival, vor avea loc workshop-uri de teatru-mişcare conduse de Szabó Attila, Andreea Belu şi Simona Dabija, dar şi al treilea workshop de tehnică scenică al Uniunii Teatrale Maghiare (MASZÍN), organizat în colaborare cu Uniunea Maghiară de Tehnică Scenică.

În 25 octombrie, organizatorii vă invită la un performance multiart, împreună cu scriitorii Mişcării Oradea Vie, dar şi dansatori, muzicieni şi artişti plastici. Evenimentul va avea loc în corpul G al Cetăţii Oradea.

În 26 octombrie, va avea loc la o petrecere tip „casa dansului”, iar în 27 octombrie, o seară de dans cu lampioane. De joi până sâmbătă, vor avea loc concerte în Cafeneaua Moszkva.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.