Începe Festivalul de la Sibiu! Wajdi Mouawad, Lev Dodin și foc de artificii!

Singuri_Seuls @Thibaut Baron (5)Imagine din spectacolul “Singuri”, de Wajdi Mouawad, foto Thibaut Baron
Astăzi se deschide cea dea XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura timp de zece zile, până pe 15 iunie şi care reuneşte peste 2.500 de artişti din 50 de state, în cadrul a 381 de evenimente, care vor fi prezentate în 66 de locaţii din Sibiu şi împrejurimi. Festivalul are un buget de aproape opt milioane de euro, conform declarațiilor lui Constantin Chiriac. În cadrul acestei ediții, șapte personalități vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților, pe data de 14 iunie. Alături de Peter Brook, care va avea trei piese în festival, dar şi şase filme cu şi despre el, vor mai primi stele regizorii Lev Dodin, Krystian Lupa, Peter Stein, Gigi Căciuleanu, Radu Stanca, patronul spiritual al Teatrului Naţional din Sibiu, şi Martin Hochmeister, ctitorul primului teatru din România, celebra Sala Thalia din Sibiu.

În această seară, de la ora 23.45, va avea loc tradiționalul foc de artificii, care va deschide ediție din acest an. Până atunci, în prima zi, sunt programate evenimente și spectacole, în diverse spații de joc.

Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de la Avignon în 2009, şi una dintre cele mai originale voci în peisajul dramaturgiei contemporane, deschide programul de evenimente speciale printr-un spectacol lectură şi un dialog cu reputatul eseist şi teoretician de teatru George Banu, azi, începând cu ora 13:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica“. Programul dedicat prezentării acestui artist la Sibiu, continuă şi sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, la Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ) prin proiecţia filmului „Incendii“, nominalizat la Premiile Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film străin“ şi regizat de Denis Villeneuve, după o piesă a lui Mouawad. Wajdi Mouawad s-a născut în Liban. Familia sa a părăsit ţara din cauza războiului civil şi s-a stabilit mai întâi în Franţa, apoi în Canada, unde Mouawad a studiat actoria la Şcoala Naţională de Teatru din Montréal. „Ca regizor, dramaturg şi actor, spectacolele lui Mouawad puse în scenă în Franţa şi Quebec, în ultimii cincisprezece ani, sunt printre cele mai puternic angajate opere ale teatrului de limba franceză contemporan, iar poziţia feroce a artistului ca intelectual în spaţiul public serveşte ca apel în apărarea practicilor artistice din aceste ţări.” (TheatreForum, No. 35). Artistul este recunoscut şi pentru că a refuzat cel mai prestigios premiu pentru teatru din Franţa, premiul Molière, în semn de protest faţă de lipsa de interes a regizorilor de teatru francezi pentru dramaturgia contemporană.

Piesa „Ceruri” (traducere Vlad Russo) a fost prezentată la Festivalul de la Avignon şi reprezintă ultima parte a tetralogia „Sângele făgăduielilor“. „Poezia şi frumuseţea pot deveni distrugere“, afirmă Vlad Russo, traducătorul textului, despre piesa prezentată în premieră în ţară de actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi studenţii Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu, într-un spectacol lectură. Evenimentul este moderat de Cătălin Ştefănescu, avându-i ca invitaţi speciali şi ghizi în poetica autorului pe Mirella Nedelcu Patureau şi Vlad Russo.

Spectacolul lectură este urmat de un dialog intim, care va arată şi dimensiunea unei prietenii şi înţelegeri comune de peste 20 de ani, între Wajdi Mouawad şi George Banu, sub titlul „Singuri“, despre biografie şi legătura ei cu ficţiunea scenică. Filmul „Incendies“ a fost nom inalizat la premiile Oscar 2011, categoria cel mai bun film străin, şi la Festivalul de Film de la Veneţia a câştigat Premiul pentru „Cel mai bun film“, secţiunea Venice Days. Adaptare după scenariul lui Wajdi Mouawad, „Incendii” este o poveste emoţionantă care transpune ororile războiului la un nivel foarte personal, dezvăluind într-un mod puternic şi poetic urmele adânci şi de neşters ale violenţei şi forţa miraculoasă a dorinţei de supravieţuire. Proiecţia are loc sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ). De asemenea, în această seară, de la ora 18.00, la Teatrul Național „Radu Stanca”, va fi prezentat spectacolul „Singuri/Seuls”, a cărui regie este semnată chiar de dramaturgul Wajdi Mouawad.

În programul acestei prime zile se mai regăsește spectacolul lui Lev Dodin, „Intrigă și iubire”, începând cu ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, care va putea fi văzut, de asemenean, și mâine seară, de la ora 18.00.

Iar de la ora 22.30, în Piața Mare, circ… „Trapeziștii”!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.