Ingmar Bergman și spectacolul „Woyzeck”

Cioburi BergmanÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, regizorul Ingmar Bergman într-o repetiție pentru „Woyzeck”.

În această fotografie de arhivă, făcută cel mai probabil în 1968, îl vedem pe celebrul regizor Ingmar Bergman împreună cu actorii Thommy Berggren și Margaretha Byström la o repetiție pentru „Woyzeck”, unul dintre spectacolele de teatru cele mai experimentale pe care le-a realizat.

Potrivit spectaliștilor, acesta a fost un pas important pe care regizorul l-a făcut pentru dezvoltarea concepției sale despre relația dintre scenă și public.

După aproximativ douăzeci de repetiții într-o sală studio din teatru, repetițiile aveau să continue într-o sală de tip arenă până pe 20 februarie 1969, când au fost invitați la o vizionare critici, studenți și oameni de teatri. A urmat apoi o lună de repetiții cu public, după care spectatorii erau așteptați la discuții cu artiștii. Acestea aveau loc de două ori pe zi, de la 11.00 și de la 13.00.

Este foarte posibil ca repetițiile deschise să fi fost reacția lui Ingmar Bergman la dorința tinerilor creatori de teatru din Suedia de a face din teatru o instituție cu adevărată deschisă și democratică.

Reacțiile critice la spectacolul „Woyzeck”, una dintre cele mai politice creații ale regizorului, au fost împărțite. Pentru unii, a fost o producție foarte reușită. Pentru cealaltă tabără, a fost un spectacol „prea controlat, prea corect”, în care, așa cum scria un cronicar din epocă, „totul pare lustruit, dar convențional, fără pată, dar fără coloană vertebrală.”

Foto: Beata Bergström © Musik- och teaterbiblioteket, Statens musikverk

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.