Interferențe: tinerii critici de teatru în context internațional

interferenteSpiritul sărbătorilor de iarnă ne-a găsit pe toți în orașul dintre dealuri. Timp de 11 zile Clujul a devenit punctul de întâlnire al personalităților teatrale din țară și de pe întreg mapamondul. Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”, desfășurată în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie, a însemnat pretextul unor experiențe artistice controversate. Pe fundalul târgului de Crăciun, al străzilor încărcate de lumini și al Zilei Naționale a României, Festivalul și-a adus contribuția la crearea unui specific româno-maghiar în raport cu influențele intercontinentale.

Dacă diminețile s-au dovedit extrem de dinamice datorită dialogurilor cu creatorii spectacolelor, petrecute la Casa TIFF, serile confereau o atmosferă boemă, de analiză și reflecție asupra producțiilor prezentate. Propunerile organizatorilor au însumat spectacole din țări precum România, Irlanda, Slovenia, Ungaria, Germania, Coreea de Sud, Luxemburg, Italia, Rusia, SUA, Macedonia, Bulgaria și Polonia. Poate cel mai cosmopolit festival din țara noastră, alături de cel de la Sibiu, „Interferențe” reușește să pună în contrast estetici teatrale ale artiștilor din toate colțurile lumii. Ediția curentă s-a concentrat asupra temei „Odiseea străinului” – ingenios aleasă și consistent susținută prin evenimentele organizate. O zonă delicată de dezbatere asupra nivelului de înstrăinare pe care îl observăm în societate, pe care îl acceptăm în mod benefic și pe care îl stilizăm și transpunem în creația artistică.

Concomitent cu dialoguri, lansări de carte și workshopuri, pe parcursul a cinci zile a avut loc seminarul tinerilor critici de teatru, organizat de AICT/IATC în cadrul festivalului. Crearea unei conjuncturi favorabile discuțiilor despre rolul criticii a adus la aceeași masă un grup de 14 tineri critici de teatru: șase participanți din România (Cluj, Târgu Mureș, București) și câte un reprezentant din Croația, Slovenia, Republica Moldova, Republica Cehă, Turcia, Portugalia, Japonia și Hong Kong. Seminarul s-a desfășurat în limba engleză și a fost coordonat de Diana Damian Martin. Scriitor, critic de teatru, curator, membru AICT, Diana s-a mutat din România pentru a studia Artele Spectacolului la Școala de Vorbire și Teatru „Royal Central” din Londra, a dezvoltat numeroase proiecte, a susținut workshopuri și traininguri în colaborare cu Tate Modern, Barbican, The Yard, lucrează ca editor al publicațiilor Critical Stages, Exeunt Magazine și a devenit lector universitar.

Experiență prodigioasă, destul de greu de definit prin cuvinte, seminarul a produs schimbări în fiecare dintre noi. Pornind de la spectacolele de teatru invitate în cadrul Festivalului, cei prezenți de cu zori la Casa TIFF au abordat subiecte dintre cele mai diverse și mai actuale. Încă din prima zi, s-a putut conchide asupra unui aspect deosebit de important: indiferent de zona originară, toți criticii de teatru se confruntă cu aceleași probleme majore în sistemul cultural. Pentru destinderea atmosferei și cunoașterea experienței profesionale a fiecărui participant, s-a prezentat pe scurt activitatea teatrală a țărilor respective. Astfel, s-au creat mai multe direcții de dezvoltare a conversației. Pe de o parte, s-a dezbătut asupra funcției criticii, pe de altă parte s-a vorbit despre distincția dintre spectacolul clasic și cel contemporan, dar și despre teatrul ca formă de entertainment. Întrebările provocau reacții, iar răspunsurile nășteau și mai multe curiozități. Ca într-un fel de lanț al provocărilor, tinerii critici au făcut schimb de opinii și de viziuni, aducând cu ei cumulul de experiență profesională. Seminarul a fost productiv și din punct de vedere al exercițiului practic, Diana Damian propunând teme de scriere, care urma să fie comentate ulterior.

Deși părerile intrau uneori în zone de conflict, toți participanții au fost deschiși la argumentări și receptivi la contra-argumentele celorlalți. Fiecare având un stil particular de redactere a materialului, s-au oferit exemple multiple și s-au elaborat teorii asupra formei de prezentare a evaluării critice. Câștigul a fost de partea tuturor, atât în planul dezvoltării abilităților de scriere, cât și în sfera extinderii orizontului de percepție a fenomenului artistic.

S-a dovedit imposibilă epuizarea subiectelor în decursul celor prea puține zile de seminar. De la o zi la cealaltă relațiile se întăreau, iar comunicarea devenea mai rapidă și mai eficientă. Prin urmare, întâlnirea de la Cluj a fost doar primul pas în crearea unei „rețele” a tinerilor critici de teatru pe plan mondial. Atunci când oameni aflați la mii de kilometri distanță devin prieteni după doar câteva schimburi de cuvinte și zâmbete, conștientizezi că Festivalurile de teatru valorifică nu doar producții artistice, ci și legături inter-umane mai vechi sau mai noi.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.