Invitație în „Magazinul de sinucideri”

Premiera oficială a spectacolului „Magazinul de sinucideri” după Jean Teulé, traducerea Magda Răduță, în regia și dramatizarea Marinei Diana Hanganu, va avea loc miercuri, 7 februarie, ora 19.00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Distribuția spectacolului este formată din Liviu Pintileasa (Mishima), Armine Vosganian (Lucrece), Maria Mitu (Alan), Irina Ștefan (Marylin), Răzvan Krem Alexe (Ernest). Proiect este câștigător la concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a VIII-a, 2017.

Într-un oraș în care optimismul nu mai are loc, familia Tuvache conduce un magazin care vinde celor lipsiți de speranță soluții cât mai speciale de „evadare din viață”.  În această familie înnegurată se naște însă un copil care vede lumea în cu totul alte culori, motiv pentru un conflict ireconciliabil. Va reuși oare să coloreze și viețile celorlalți? Spectacolul Teatrului de Comedie este o comedie neagră de la care pleci iubind și mai mult viața.

Jean Teulé este romancier, creator de benzi desenate, regizor de film și scenarist francez. După succesele înregistrate cu volumele „Curcubeu pentru Rimbaud”, „Baladă pentru un tată uitat” și  „Eu, François Villon”, a publicat în 2007 poate cel mai cunoscut și mai iubit roman al său, „Magazinul de sinucideri”.  În 2012, romanul a stat la baza unui lung-metraj de animație, realizat de Patrice Leconte.

„Am ales să adaptez romanul lui Jean Teulé pentru că ne propune o variantă hiperbolizată în cheie comică a unor anxietăți reale, actuale, dar proiectate într-un viitor apropiat. Povestea sfidează convenția strict realistă și aprinde imaginația, așa că am transformat-o în musical”, a declarat regizorarea Marina Diana Hanganu. „La nivel macro-social, spectacolul satirizează capitalismul din ce în ce mai agresiv – sinuciderea a devenit brand de lux, deci un segment important din capitalul cultural, social și economic! În prim plan se află traseul familiei Tuvache, din care lipsesc acceptarea reciprocă și comunicarea, sugrumate de mecanismul lumii cu susul în jos. Textul lansează, totodată, întrebări de natură filozofică despre sensul vieții și sursele fericirii, întrebări cărora nu mi-am propus să le dăm un răspuns în acest spectacol. Din contră, am dorit ca ele să pulseze mereu dincolo de comic, precum o linie melodică neliniștitoare. Oferim, totuși, o cale de a lupta cu depresia și disperarea: „Dacă viața nu mai vrei să o trăiești / Trebuie să iubești / Dacă pân-acuma încă n-ai aflat / Să trăiești e minunat”, a mai spus ea.

Scenografia spectacolului este semnată de Sabina Veșteman și Bianca Veșteman, muzica, de Răzvan Apetrei, coregrafia și mișcarea scenică, de Alexandra Apetrei, video Armine Vosganian și Cristian Vlădescu, animații Bogdan Nedelcu și Vlad Gheorghe.

Foto Andrei Runcanu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.