„Invitație la eșafod, în regia lui Ion Sapdaru, are premiera națională la Iași

Pe 21 şi 23 februarie, la Uzina cu Teatru, de la ora 19.30, Teatrul Naţional Iaşi își așteaptă publicul la premiera pe ţară a spectacolului        „Invitaţie la eşafod” după Vladimir Nabokov, în regia lui Ion Sapdaru, care semnează şi traducerea, dramatizarea şi coloana sonoră.

Distribuția este alcătuită ddn actorii: Adrian Marele, Dumitru Năstrușnicu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Irina Răduțu Codreanu, Sorin Cimbru, Dumitru Florescu, Iuliana Budeanu, Anne Marie Chertic, Francisc Bucur, Radu Mihoc.

Despre „Invitație la eșafod”, Ion Sapdaru a explicat:  „Au trecut ceva ani de când traducerea și dramatizarea Invitației la eșafod au așteptat  cuminți într-un sertar împlinirea, adică spectacolul. Am revenit de câteva ori la text, am încercat să conving câțiva oameni și iată, au trecut 12 ani. În sfârșit, piesa s-a făcut.”

„Cincinnatus, eroul piesei noastre, este vărul lui Hamlet, fratele cneazului Mîșkin și nepotul lui Don Quijote de la Mancha. Aidoma marilor ,,rude literare”, Cincinnatus trăiește într-o lume a trivialității care capătă dimensiuni totalitare, o societate înarmată cu instrumente de tortură rafinate, dotată cu o mașinărie represivă de o cruzime ieșită din comun”, mai spune regizorul.

„Universul bizar în care este nevoit să trăiască Cincinnatus amintește de romanele lui Kafka, unde omul se zbate într-o societate grotescă, alcatuită din indivizi ale căror reguli sunt  inexplicabile, iar descifrarea acestora e condamnată la insucces. Nabokov creează o lume terifiantă, în care raționamentele de orice natură sunt date peste cap. În această societate ,,cel normal este nebun, iar cel nebun este normal. Acest roman, după părerea multor critici radicali, nu este o satiră a unei societăți alienate, ci este mai curând <un scuipat scârbit al scriitorului în fața lumii contemporane>. Astfel, prin Invitație la eșafod, Nabokov anunță falimentul moral și etic al civilizației moderne”, mărturisește Sapdaru.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.