Irina Răchițeanu, în această seară la TVR 2

irina rachiteanuSpectacolul „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea, cu Irina Răchițeanu în rolul principal, va fi difuzat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, în amintirea actriței dispărute dintre noi pe 15 octombrie 2013. Spectacolul este preluat de la Teatrul Mic.

Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „autorul a propus o bătrână de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă. Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» á la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.”

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră: „ea făurește personajul cu o fermecătoare bogăție de detalii. Schimbă cursiv numeroasele măști, inducând în eroare nu numai oaspetele, ci și spectatorii, asupra invitabilelor intenții. Joacă fără greș și cu distincție senilitatea, candoarea, cinismul, răutatea sadică, ironia veninoasă, prestanța, trufia ciocoiască, deznădejdea, curajul, inconștiența, viclenia, indiferența, pictând magistral un portret saturat de tonuri tulburi, de o savantă imprecizie, pe care l-ar fi semnat, cred, Derain. E o plăcere s-o vezi pe Irina Răchițeanu practicând un atare teatru modern – sigur în intonații și mișcări, fluid în atitudini și stări – stăpânind scena cu autoritatea pe care o dă întotdeauna complexitatea sufletească realizată cu lapidaritate expresivă.”

„Bătrâna și hoțul” – la TVR2, de la ora 20.10

de Viorel Savin

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Mic

Regia: Cristian Hadjiculea

Distribuția: Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae

Director de producţie: Viorel Suciu

Decoruri: Virgil Luscov, Gheorghe Cazan

Costume: Daniela Mirea

Imaginea: Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu

Director de imagine: Cristian Nicolau

Regia de montaj: Marga Niţă

Regia artistică TV: Olimpia Arghir

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.