Iubeşte-mă America! Eu iubesc România.

Spectacolul pe care l-am văzut săptămâna trecută la Cinema Corso – proiect susţinut de România Film – mi-a sunat ca o declaraţie de dragoste pentru România. Un spectacol sincer. Despre emigraţie, iluzii, curaj. Fără pretenţii, doar cu emoţie. Teatru-film.

Textul este semnat de actriţa Claudia Motea şi de regizorul Al. G. Croitoru. Un dialog al personajelor jucate de Claudia Motea şi al mijloacelor de expresie specifice, orchestrate de neobositul Alecu G. Croitoru. Povestea este simplă şi implică autobiograficul: după ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teatru, autoarea şi protagonista a avut şansa să intre în echipa lui Silviu Purcărete pentru “Danaidele”. În 1995, în timpul unui turneu de succes, a hotărât să rămână în străinătate. La New York, marea ei dragoste. De stabilit, s-a stabilit în Canada. A vrut să respire aerul tare al spaţiilor largi, dar n-a acceptat să renunţe la teatru, teatrul pe care-l numeşte “lumina vieţii mele”. Şi a reuşit să se adapteze la stilul ţării în care a ales să trăiască. Până să înfiinţeze  “Motea Renaissance Productions” – propria sa companie de teatru – a lucrat ca asistent de producţie, regizor tehnic şi scenarist. Meserii care au condus-o, iată, la condiţia de autor dramatic.

Iubeşte-mă America! –  strigă Stela, actriţa venită din România să cucerească lumea. Claudia Motea interpretează opt personaje, de la Nely G., moldoveanca măritată cu un bancher, hotărâtă acum s-o căpătuiască şi pe juna actriţă, până la bunica Anghelina care suferă şi se roagă pentru nepoata ei de care numai Dumnezeu mai poate avea grijă. “Iubeşte-mă America!” este o comedie tandră în care, până la urmă, lucrurile vor intra într-un făgaş normal. Replicile simple, americănesc de directe, uneori şugubeţe, dezvăluie o personalitatea puternică şi o persoană care ştie să te privească în ochi. Dialog între scenă şi ecran, între personajul din scenă şi cel de pe ecran, într-un spaţiu pe care actriţa ştie să-l populeze folosindu-se de câteva accesorii sau doar de infexiunile propriului ei glas.

Şi, încă o dată o spun, de emoţie. Cred că întâlnirea cu publicul românesc este, pentru Claudia Motea, copleşitoare. Profesorii ei, Virgil Ogăşanu şi Ruxandra Sireteanu, pot fi mândri că respectul pentru valoare în care ei şi-au educat studenţii se perpetueză în activitatea artistică a acestei actriţe căreia i-au cultivat talentul şi i-au modelat atât de frumos caracterul.  

Am aflat că spectacolul va intra în repertoriul Teatrului Naţional Radiofonic şi că a fost selectat pentru Los Angeles Comedy Festival. După turneul în România, va fi prezentat în Germania şi în Olanda.

Chiar dacă spectacolele companiei sale sunt prezentate pe scenele din Los Angeles, New York, Toronto sau Edinburgh şi chiar dacă a mai venit în România cu câteva proiecte, nu ştiu în ce măsură Claudia Motea este cunoscută de public sau de colegii de breaslă. O invităm, aşadar, să vină cât mai des acasă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.