Jean-Jacques Lemêtre, „un druid majestuos” la Théâtre du Soleil

Cioburi LemetreÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, vă propunem un celebru muzician de teatru, un creator esențial pentru aventurile de la Théâtre du Soleil.

Jean-Jacques Lemêtre, surprins în această fotografie, este acompaniatorul reprezentațiilor orchestrate de zeci de ani de Ariane Mnouchkine. De la Mephisto, după romanul magnific al lui Klaus Mann, în 1970, compune împreună cu actorii din trupă, recurge adesea la instrumente de pe toate continentele, pe care le-a strâns într-o colecție de peste 1.500 de piese.

Muzica sa a devenit fundamentală în modul lor de a privi jocul, şi propunerile pe care le vor face pe scenă. În cartea sa despre Théâtre du Soleil (Editura Nemira, 2013), Bruno Tackels o citează pe regizoarea Ariane Mnouchkine cu următorul scurt comentariu: „Arta lui ne îngăduie totul! Când un regizor are actori adevăraţi, respectiv actori care cred, fie ei şi debutanţi, fie ei şi neîndemânatici, şi un muzician de teatru adevărat precum Jean-Jacques, totul este gata. E suficient să le dea spaţiul, să le dea încredere.”

Iată-l pe Jean-Jacques Lemêtre, portretizat în volumul amintit: În mod concret, că Jean-Jacques Lemêtre este prezent de la prima oră de repetiţie până la ultima. Prezenţa sa este absolut co-necesară la dezvoltarea scenei. Dincolo de orice ornamente, muzica sa îi dă un soi de respiraţie organică, un suflu care se propagă şi lansează corabia. (…) Este adevărat că apariţia sa la marginea scenei este ea însăşi puternic teatrală. Un corifeu îndepărtat, un druid majestuos, o sirenă care vrăjeşte. Un partener de joc.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.