Krystian Lupa în repetiție

lupa-cioburiÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, regizorul Krystian Lupa în repetiție.  

În fotografia realizată de Katarzyna Pałetko în 2008 îi vedem pe actorii Piotr Polak și Krzysztof Zawadzki într-o repetiție pentru spectacolul „Factory 2”, o fantezie despre celebrul artist Andy Warhol.

Cunoscutul regizor polonez Krystian Lupa, una dintre figurile cele mai importante ale scenei contemporane, prezent și el în acest instantaneu, a creat împreună cu Stary Teatr, compania sa teatrală, o ilustrare scenică mult premiată, după îndelungi sesiuni de improvizație, preluând substanțial din metodele artistului american care l-a inspirat.

Aceasta este doar una dintre cele mai puternice creații din ultimii ani ale regizorului polonez atât de important în teatrul european de astăzi. Excelent pedagog, remarcat pentru abilitățile sale excepționale de a lucra cu actorii, cât și pentru a-i fi descoperit pe reprezentanții „noului val” de regie din Polonia, Krystian Lupa, omagiat la Paris toamna aceasta, se numără printre creatorii cei mai puternici și mai originali din lumea noastră, ajuns de câteva ori și în România, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu mai multe spectacole.

Krzysztof Warlikowski, de exemplu, acum și el creator important, pe care l-a descoperit și l-a sprijinit, și-a exprimat în repetate rânduri recunoștința și admirația față de el: „Toată lumea ar trebui să cunoască un om ca el cât mai devreme în viață. Gândirea lui e modelată de diferite lecturi și de diverse experiențe cu diverse generații. Avem în comun, oricum, dorința de a deschide teatrul spre cât mai multe și mai variate teme.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.