La 95 de ani de la nașterea lui Radu Stanca, TVR 2 difuzează „Gâlceava zeilor”, cu Virgil Ogășanu

TVR2 galceava zeilor 08Cu ocazia aniversării, în 5 martie, a 95 de ani de la naşterea poetului, regizorului, eseistului şi dramaturgului Radu Stanca, pe TVR 2, la ora 19.50, este programat luni, 2 martie, spectacolul „Gâlceava zeilor”, produs în 1991, în regia lui Silviu Jicman.

Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei româneşti: Virgil Ogăşanu, Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Ilinca Tomoroveanu, Marian Râlea. Alături de aceștia jucau, la momentul acela, artiști în devenire: Răzvan Popa, Tania Filip, Andrei Duban.

„Gâlceava zeilor” este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea frumoasei fecioare Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru semeţirea sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita. Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe pământeancă sub dubla ei ocrotire – ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei. Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni.

Ca absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj, Radu Stanca a fost membru al Cercului literar de la Sibiu, asistent al lui Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, şi profesor de estetica teatrului la Sibiu. Creator de teatru, regizor, el este unul dintre fondatorii secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu (1 octombrie 1956), teatru care i-a preluat acum numele, devenind Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

 

 

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 01/03/2015

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.