La Gala Absolvenţilor, birjar!

yorick_352x256Căldură mare, monșer, și vara nici n-a venit bine. Bucureșteanul e dornic de iarbă verde, terase și halbe de bere, a invadat parcurile și pădurile care au supraviețuit pe lângă oraș. E drept, câte unii, puțini, aleg și răcoarea unei săli de teatru, unde convenția te invită să faci pactul cu ficțiunea și să crezi tot ce ți se spune de pe scenă. Condiția e să ai încredere că așa este dacă vi se pare, vorba aceea, și, de asemenea, să fii dispus că participi la joc.

Este ceea ce poți face, monșer, și dacă urmezi povața înțeleaptă a lui Oscar Wilde și scapi de tentație cedându-i. Cedează frumușel ispitei și fă o plimbare la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la ceas de după-amiază sau seara. În perioada 19-26 mai, te așteaptă acolo o mulțime de vise ce pleacă din spațiul protector al școlii și se avântă timid unde-or vedea cu ochii. Absolvenții programelor de masterat ale UNATC, organizate de secțiile Arta Actorului, Arta regizorului de teatru, Artă scenografică, Artă coregrafică, Teatru de animaţie, Design de lumină şi sunet în artele spectacolului, Teatrologie, management şi marketing cultural, își așteaptă primii spectatorii care nu sunt nici propriii lor profesori, nici colegii.

Douăsprezece spectacole  fac parte din ofertă vreme de opt zile, la Sala Atelier şi Sala „Ileana Berlogea”, și poate că, obosiți după un an de eforturi și dornici să mai iasă din instituțiile pe care le conduc, directorii de teatre vor dori să vadă ce fac ai noștri tineri care pe la București învață. Sunt junii care au curajul să se pregătească pentru o profesie atât de riscantă din România și îndrăzneala și încrederea lor sunt particule din sângele ce trebuie pompat în organismul slăbit al teatrului românesc. Poate că factorul de decizie, expresie care i-ar fi plăcut la nebunie lui Caragiale, se va mai gândi în vacanța de vară, deși nu-i un timp prielnic gândirii, ci altor îndeletniciri omenești, la ce poate face concret pentru ca acești tineri să nu-și părăsească profesia imediat după absolvire fiindcă n-au încotro. Poate că factorul de decizie va face mai mult decât să vorbească despre programe pentru tineri.

La Gală, birjar, caravasăzică! La Gală, unde vor zâmbi printre replicile descâlcite cu ajutorul profesorilor personaje care să-ți umple seara prăfuită a începutului de vară. Shakespeare e acolo, că doar fără el nu se poate, cum nici fără Cehov nu e cu putință, iar obrazul subțire și cu commedia dell’arte se ține, musicalul trebuie încercat și el, poate tocmai pentru că teatrul românesc n-are nici în clin, nici în mânnecă cu această formă.  Coordonați de profesorii Gelu Colceag, Tania Filip, Mihai Gruia Sandu, Liviu Lucaci, Alexandru Darie, Ştefania Cenean, Raluca Ianegic, Cristian Pepino, Horia Murgu, absolvenţii de astăzi sunt gata de drum. Zarurile au fost aruncate, e sfârșitul copilăriei, adică un început, ca orice sfârșit. Veniți la școală, acolo încă sunt copii, pe scenă vor fi negustori profesoniști de iluzii, care vă vor păcăli cât ați zice pește. Și nu uitați aparatele de fotografiat, căci niciodată nu vor mai fi ca acum. E ultima zvâcnire a perioadei de grație.

Și, doar cu titlu informativ, să amintim că există un juriu (Coca Bloos, Cătălina Buzoianu, Viorica Petrovici, Monica Andronescu şi Ion Parhon – Arta Actorului şi Artă scenografică – şi Liana Tugearu, Simona Şomăcescu şi Alina Moldovan – Artă coregrafică) ce va hotărî cine ia coroniță. Dincolo de coroniță și de luminile rampei, va urma, inevitabil, căutarea timpului pierdut, regăsit în amintirile din vremea în care copilăria nu se sfârșise.

Programul Galei Absolvenților

Duminica, 19 mai

14:00 Doar o cina – spectacol de coregrafie (Sala Ileana Berlogea)

18:30 Deschiderea oficială (Sala Atelier)

19:00 Chicago – distribuția I (Sala Atelier)

21:00“Zic Zac – spectacol de coregrafie (Sala Ileana Berlogea)

Luni, 20 mai

19:00 Chicago – distribuția II (Sala Atelier)

Marți, 21 mai

19:00 Nu știu – spectacol de coregrafie (Sala Atelier)

19:00 Cum vă place – distribuția I (Sala Ileana Berlogea)

Miercuri, 22 mai

19:00 Cum vă place – distribuția II (Sala Ileana Berlogea)

Joi, 23 mai

19:00 Livada de vișini – distribuția I (Sala Atelier)

Vineri, 24 mai

19:00 Elixirul (Sala Ileana Berlogea)

Sambata, 25 mai

19:00 Livada de vișini – distribuția II (Sala Atelier)

Duminica, 26 mai

17:00 Obscenităţi secrete – spectacol de animaţie (Sala Ileana Berlogea)

19:00 Închiderea Galei (Sala Atelier)

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.