La Scala renunță la finanțarea din Arabia Saudită

Cel mai cunoscut teatru liric din Europa a anunțat săptămână trecută că, în urma unor critici dure, va returna o finanțare substanțială oferită de Arabia Saudită, informează agenția de presă Reuters. Returnarea sumei de peste 3 milioane de euro implică, de asemenea, renunțarea la proiectul de colaborare  cu Arabia Saudită pentru înființarea unei școli de muzică.

În schimbul finanțării, Teatro La Scala trebuia și să-i garanteze un loc în comitetul de conducere ministrului Culturii din Arabia Saudită, Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, ceea ce a stârnit proteste insistente din partea organizațiilor de apărare a drepturilor omului și a anumitor politicieni italieni, care au susținut că una dintre cele mai importante instituții de cultură din Italia nu ar trebui să apeleze la fondurile arabe.

Giuseppe Salla, primarul orașului Milano și președintele comitetului de conducere al La Scala, a afirmat că suma menționată, o parte dintr-un fond total de 15 milioane de euro, care urma să fie acordat de Ministerul Culturii din Arabia Saudită pentru un proiect de cinci ani, a fost virată într-un cont obscur fără acordul teatrului La Scala. „Am decis în unanimitate să returnăm banii”, le-a spus oficialul reporterilor după întrunirea comitetului de conducere. „De-acum nu mai este posibil să mergem pe acest drum”, a adăugat.

Hotărârea vine în urma atenției internaționale acordate Arabiei Saudite după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul de la Istanbul în octombrie 2018.

Planul de colaborare între la Scala și Ministerul Culturii din Arabia Saudită a fost orchestrat, anunță BBC și „The Guardian, de Alexander Pereira, din 2014 director artistic al prestigiosului teatru liric, care a atras și alte finanțări pentru instituție. Oficialul, a afirmat Giuseppe Sala, membru al Partidului Democratic de centru dreapta, a acționat „în bună credință” și în cazul acesta, dar a fost „naiv”. „Îi admir activismul, însă el este în Italia de câțiva ani și ar trebui să știe cum merg lucrurile”, a adăugat Giuseppe Sala.

Austriacul Alexander Pereira, căruia i se datorează redresarea situației economice a La Scala, a susținut, pe de altă parte, că și Sala, și Alberto Bonisoli, ministrul Culturii din Italia, au avut cunoștință despre planul de colaborare cu Arabia Saudită. Conducerea La Scala a aunțat că Pereira va rămâne în funcție, mandatul său încheindu-se în anul 2020.

Attilio Fontana, guvernator al Lombardiei și politician important din Liga de extremă dreapta, ceruse cu câteva zile înainte demiterea acestuia. Matteo Salvini,  viceprim-ministru și lider al Ligii, a avertizat că e nevoie de mare grijă atunci când o instituție precum La Scala ia în considerare posibilitatea de a accepta donații din partea unor „țări care au creat multe probleme în trecut”. „Poți să iei bani, dar nu de la oricine. Afacerile sunt afaceri, dar există o limită, că e vorba fie despre China, fie despre Arabia Saudită”, a explicat oficialul.

La Riad, unde Pereira a lucrat la realizarea unei versiuni de concert după „La Traviata” de Giuseppe Verdi, urma să se deschidă cu finanțarea acum returnată o școală de muzică sub auspicii La Scala, la care să aibă acces toți copiii din Arabia Saudită, băieți și fete deopotrivă. Suspendarea proiectului nu l-a făcut însă pe oficialul de origine vieneză să renunțe la colaborarea cu acest stat. În 2020 opera de la Milano are un turneu programat la Riad, acesta rămânând în vigoare.

La Scala nu este singura instituție occidentală care a renunțat la o asemenea colaborare cu Arabia Saudită. La începutul lunii martie, anunță „Al Jazeera”, Endeavour, o agenție de sprijinire a tinerelor talente, cu sediul în SUA, i-a înapoiat Arabiei Saudite un fond de investiție de 400 de milioane de dolari și a anulat contractul. În 2018, amintește sursa citată, Arabia Saudită a participat pentru prima dată la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.