La Temps d’Images se deschide azi Platforma Independentă de Artele Spectacolului

platformaCea de-a opta ediție a Festivalului Temps d’Images se află în plină desfășurare la Cluj, până pe 14 noiembrie. Tema festivalului din acest an este „Corp Comun”, iar artistul asociat este Alexandra Pirici. Festivalul cuprinde, ca în fiecare an, și Platforma Independentă de Artele Spectacolului, care se deschide astăzi, cadru în care publicul clujean va avea ocazia să descopere cele mai recente și reprezentative producții de teatru și dans contemporan din scena independentă românească.

În cadrul Platformei Independente de Artele Spectacolului se întâlnesc în această ediție producții care chestionează în același timp modalitățile colaborative de lucru artistic și (de)solidaritățile vieții noastre. „Pentru că meriți” (proiect observațional coordonat de Bogdan Georgescu) confruntă presiunile normative la adresa corpului femeii. Gândirea socială patriarhală este chestionată și în „You Might as Well Have Sung the Swedish National Anthem” – performance-ul pentru un spectator-bărbat (one-on-one) al lui Farid Fairuz. „Voi n-ați văzut nimic” (one-man show creat de Alex Fifea, Cătălin Rulea și David Schwartz) pune în scenă abuzul social, în timp ce „Foamea noastră cea de toate zilele” (Radu Apostol și Ana Mărgineanu) propune o explorare directă a naturii sărăciei și a felului în care ficțiunea poate influența realitatea, „Produse domestice” (Ioana Păun și Xandra Popescu) aduce împreună tema exploatării domestice a femeii, pe cea a abuzului și a precarității, iar concertul-performance „Parental Ctrl” (Sinkó Ferenc) vorbește despre generația Y și părinți, despre dependența de tehnologie și evadarea din realitate.

Spectacolul care deschide „Platforma Independentă de artele spectacolului”, de la ora 18.00, este „Voi n-ați văzut nimic!”, în regia lui David Schwartz, cu Alex Fifea și Cătălin Rulea, concept și text – Alex Fifea și David Schwartz. Muzica și video sunt semnate de Cătălin Rulea, scenografia, de Cătălin Rulea, iar producător este David Schwartz, în cadrul expoziţiei „Eroismul răsare într-un depozit de mărfuri” (Salonul de Proiecte, MNAC Anexa 2015). Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, în vârstă de 26 de ani, care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi, a fost ucis în bătaie în interiorul secţiei 10 de poliţie din București. Pe parcursul anului 2014, Alexandru Fifea a cercetat contextul și circumstanţele care au condus la uciderea lui Daniel Dumitrache. Spectacolul își propune analizarea și deconstrucţia mecanismelor sociale și a discursului public din spatele acestei crime.

De asemenea, începând din această dimineață și până duminică, „The Agency of Touch”, de Mădălina Dan, performance tactil pentru un singur spectator, se anunță o experiență inedită. „The Agency of Touch” e o intervenție socială care utilizează atingerea, conștientizarea fizică/senzorială și conectivitatea ca vehicul social-recreațional pentru comunicare și cercetare corporală în diferite contexte sociale, culturale și economice. Metoda constă din sesiuni individuale bazate pe atingere. Această experiență produce desene și feedback și interpretare verbală de la participanți. „The Agency of Touch” se identifică pe sine însăși ca un Corp și un Spațiu de contact fizic, un Spațiu somatic și hands-on, în care voi facilita experiențe tactile plăcute, calmante, ca mod de a pune oamenii într-un dialog strâns cu corpul și cu senzorialul, emoționalul, energeticul, transcedentalul, potențialul de a da și primi îngrijire.

Și tot astăzi, de la ora 19.00, este programată o „acțiune continuă” de Alexandra Pirici – „Instrumente delicate manipulate cu grijă”, cu Mădălina Dan, Farid Fairuz, Manuel Pelmuș, Alexandra Pirici. Publicul poate intra oricând în decursul celor două ore. Se poate veni și pleca în timpul acțiunii. Patru performeri actualizează și reproduc pentru public, la cerere, momente, evenimente, situaţii, sau imagini iconice. Lista din care puteţi alege e o arhivă subiectivă care include exemple ca momentul victoriei Nadiei Comăneci la Olimpiada din 1976, videoclipul „Drunk in love” al lui Beyonce sau selfie-ul lui Obama de la înmormântarea lui Nelson Mandela.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.