„L’atelier”, cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet, va fi lansat în România

Pe 9 martie, filmul „Atelierul / L’atelier” va avea premiera în România, lansat de Bad Unicorn. Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d Or în 2008 cu drama „Entre les murs” revine cu cel de-al 8-lea film, „Atelierul / L’atelier”, prezentat la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

„Un film inteligent despre identitatea franceză modernă şi încercarea de a transforma acele fiinţe în cetăţeni, prin dialog”, scria New York Times despre pelicula regizorului francez care încearcă în acest film să vorbească despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.

Olivia (Marïna Fois), o scriitoare celebră, organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franței. Printre ei, Antoine, un tânăr conflictual și talentat, care rupe dinamica grupului. Olivia este deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența lui Antoine și încearcă să-l cunoască dincolo de granițele Atelierului.

Laurent Cantet este recunoscut pentru preocuparea pe care o are pentru  educaţie, manifestând un interes pentru relațiile dintre generații. Provenind dintr-o familie de profesori, regizorul exploatează relațiile dintre părinţi şi copii, adolescenți și mentori sau modele, profesori şi elevi, între societate şi tineri. „Singurul motiv pentru care am ajuns să credem că noua generație nu știe ce spune este acela că noi nu le-am mai oferit ocazii de a se face auziți. Acesta a fost unul dintre motivele importante pentru care am decis să fac acest film”, spune Laurent Cantet. „Am sentimentul că un număr din ce în ce mai mare de tineri simt că viitorul lor urmează o cale prestabilită, iar locul pe care cei dinainte l-au lăsat pentru ei nu se potrivește cu speranțele lor. Și apoi, cum rămâne cineva entuziasmat și de unde găsesc energia necesară pentru a-și lua viața în mână? De ce ar trebui să încerci chiar și atunci când ți se spune constant că indiferent ce ai face, toate eforturile tale sunt inutile?”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.