Lev Dodin: Există pericolul universal de a fi simplă imitație

DodinSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Lev Dodin…

„Expresiile „o piesă bine pusă în scenă” sau „un spectacol foarte bine jucat” au fost întotdeauna sinonime cu „un bun meșteșug”. Însă astăzi sunt folosite ca măsuri pentru valoarea artistică. Treptat, se duc valorile de bază. Pentru mine, una dintre cele mai serioase probleme ale teatrului de azi este să evite să devină o fabrică ce scuipă spectacole, chiar dacă sunt senzaționale și sclipitoare, și să fie, în esență, un organism creativ. Există pericolul universal de a fi simpla imitație a unui lucru creativ. Dedicarea totală în timpul repetițiilor, care a fost prima grijă a lui Stanislavski, a devenit o raritate.

Actul de creație este un proces psiho-fizic profund și serios, care poate avea loc numai în anumite condiții. Fiecare regizor și le găsește în felul lui. Cel mai important este să pui în funcțiune, într-un mod creator, forțele esențiale ale ființei umane. Teatrul vieții naturale este deschis anaturii umane, pe care o folosește și ca material, și ca scop creativ.

Unii actori cred că pot crea un rol în cele trei ore cât durează repetițiile. Ce dezamăgire! Timpul acela nu va fi de ajuns să creeze un singur gest. Să creezi ceva nou vine numai ca rezultat al unei explorări creative și minuțioase. Estetica și stilurile se schimbă, dar esența de a crea în teatru rămâne aceeași.

Dacă astăzi definiția regizorului mare este cineva capabil să monteze un spectacol în timp scurt, atunci prefer să nu fac parte din acest grup.”

(Fragment din volumul Lev Dodin, „Călătorie fără sfârșit”, traducere de Cătălina Panaitescu, Fundația Culturală „Camil Petrescu”, București, 2008)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.