Lizica Codreanu și atelierul lui Brâncuși, aduse la viață de Vava Ștefănescu și Cornel Mihalache

lizica codreanu„Reenacting Lizica Codreanu”, un eveniment dedicat coregrafei şi dansatoarei Lizica Codreanu, apropiată grupurilor de avangardă pariziană și prietenă a lui Constantin Brâncuși, va avea loc pe 18 noiembrie, la ora 18.30, la Cinemateca Union, unde vor fi prezenţi Doina Lemny, Cornel Mihalache și Vava Ştefănescu.

Organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), în cadrul programului „Hors les Murs”, evenimentul „Reenacting Lizica Codreanu” propune discuţii, o proiecţie video şi de fotografii inedite cu şi despre dansatoarea Lizica Codreanu, precum și o reîntâlnire încrucişată cu Lizica Codreanu pe de o parte, iar pe de altă parte cu Vava Ştefănescu şi Cornel Mihalache, într-o sesiune de discuţii la care va lua parte și cercetatoarea Doina Lemny, moderate de Igor Mocanu.

„Dansatoare şi coregrafă de origine română, Lizica Codreanu a revoluţionat, într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului. În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a creat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu gymnopediile lui Erik Satie la picup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea, purtând altminteri un caracter privat, a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 şi îi propunea Vavei Ştefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie. În anul 2013, Editura Vellant publică traducerea cărţii Doinei Lemny – „Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană” – carte care reface parcursul artistic atipic al Lizicăi Codreanu, pornind de la documente de arhivă, în mare parte inedite.

Evenimentul de la CNDB își propune să readucă la lumină personalitatea unei mari artiste și o discuție peste timp despre sensurile dansului.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.